Нови продукти, представени по време на Sea Otter 2008

Фестивалът в Sea Otter не само маркира началото на активния състезателен сезон по планинско колоездене за професионалисти в САЩ, но в последните години се превърна и в „изложбена“ площ, където правят дебюта си много от новите продукти за следващия сезон на някои от най-известните производители. Вече ви съобщих за новостите с етикет „2009“, които бяха показани на щандовете на Sram, както и за стандарта BB30. Сега продължавам накратко с още интересни продукти, като само ще маркирам официалната им поява. За всяка от споменатите марки в бъдеще се предвижда отделна статия, но за да не изоставам твърде много, реших да нахвърлям набързо следващите редове.

Trek представи нова рамка за спускане и фрийрайд – Session 88, както и два байка, базирани на нея. Единият е за спускане, другият за фриарйд. Самата рамка  е с 200мм ход и използва концентрична задна става на окачването, която Trek наричат Active Brealing Pivot – същата, която вече познаваме от модела Remedy. Други заемки от него са челната тръба за стержен с променлив диаметър и кобилицата EVO, изработена като едно цяло. 

Hayes имат нова спирачка с четирибутален апарат и лостче, заимствано от моделите Stroker, която е насочена към спускачите и фрийрайдърите. Името й е Ace.

Manitou (които са собственост на Hayes) все по-често показват новото поколение на DH модела Dorado, който би трябвало да зарадва почитателите си догодина. Това ще е една от малкото обърнати вилки за спускане (долните тръби влизат в горните) – конструкция, която в последните години сякаш бе позабравена от големите производители, но това съвсем не означава, че няма своите  предимства (и недостатъци).

Magura готви нова версия на спирачката Marta SL с магнезиево тяло на лостчето и карбонова ръкохватка, както и с нов порт за по-лесно обузвъздушаване. Магнезиевата сплав е позволила теглото да бъде намалено още малко, до впечатляващите 299 грама за комплект със 160мм диск. Германците показаха и АМ вилката Thor със 140мм ход, амортизация с регулируема платформа и проходна ос Maxle 360. 

Fox направиха ранно представяне на цялата си колекция от вилки за 2009г. Ключовата промяна е добавянето на варианти с 15мм проходна ос към всички модели с 32мм горни тръби, като единственото изключение е моделът F29. За новия стандарт, разработен от Fox и Shimano, вече сме писали. Интересна е и опцията за кормилна тръба с променлив диаметър (от 1.5 към 1 1/8), която се среща при все повече модели на Fox, макар че в някои от случаите е ограничена само за производителите на велосипеди. Изглежда, че този нов дизайн тепърва ще набира скорост.

Marzocchi също се присъединиха към стандарта за 15мм проходна ос с новия си модел 44 ATA Micro. Както показва името, от гл.т. на ход (140мм) и предназначение (ХС/АМ велосипеди) вилката попада „под“ сериите 66 и 55. Теглото й по данни на производителя е 1778 грама. 

Intense бяха изложили новата си рамка с VPP окачване и ход около 140/152мм, която дори още си няма име (то ще бъде избрано с конкурс сред почитателите на марката, като победителят ще получи една бройка от новия модел). 

Yeti показа няколко интересни рамки, насочени предимно към спускането и използващи вариации на окачването им с плъзгачи и релси, което за първи път бе внедрено в модела 303 DH. 

Tomac също имаха нови велосипеди, сред които и твърда ХС рамка от карбон, тежаща 1100 грама (при това в голям размер!).

Разбира се, това не е всичко, но засега е достатъчно. Снимки на тези продукти можете да намерите лесно в интернет, а повече информация ще се постарая да „доставя“ при първа възможност.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>