BB30 – нов стандарт за средното движение

Сред новините от фестивала Sea Otter в САЩ бе и тази за появата на нов стандарт в областта на средното движение, наречен BB30. Всъщност нов е условно казано, тъй като той е създаден и се използва от Cannondale още от 2000г. като част от техния подход за системна интеграция, но сега, през 2008г., преминава на друго „ниво“, бидейки възприет от производители като FSA, Sram и Specialized, които със сигурност имат капацитета да го развият в бъдеще. За момента като че ли най-напред в разработките (разбира се, след Cannondale, които все пак са създатели на стандарта) е екипът на FSA – в каталога на компанията вече има готови продукти за BB30.

Името на стандарта идва от диаметъра на оста на средното движение, който е 30мм. Тази ос се нанизва на големи лагери, които са набити директно в тръбата на рамката, която от своя страна е с по-голям диаметър от досегашния стандарт. Това е най-краткото описание на BB30 и за мнозина дори то ще е достатъчно да се ориентират за възможните предимства и/или недостатъци. Все пак ето какви плюсове изтъкват създателите на новия стандарт:

По-ниско тегло – при BB30 липсват чашки за лагерите, тъй като те са набити директно в тръбата на рамката. Освен това големият диаметър на оста позволява да бъде използван алуминий, без да бъдат компрометирани якостните характеристики. Според FSA общото намаление в теглото за системата от курбели и средно движение в момента е 12% (спрямо аналогични техни продукти с лагери, изнесени в чашки извън рамката). 

По-голяма коравина – тя идва главно от увеличения диаметър на оста, но да не забравяме и увеличението по отношение на рамката, идващо от по-големия размер на тръбата за средното движение. 

Повече издръжливост / по-дълъг живот на лагерите – тъй като те са с големи размери, могат да носят по-голям товар и се износват по-бавно. 

По-малка широчина на системата от курбели и средно движение – тя произтича отново от факта, че лагерите са вътре в тръбата на рамката, а не извън нея. По този начин разстоянието между външните ръбове на курбелите при оста (т.нар. U-фактор) е по-малко, което осигурява повече място за глезените. 

BB30 е приложим както при планински, така и при шосейни велосипеди. Както вече отбелязах, Cannondale и FSA предлагат курбели за новия стандарт и за двата вида колоездене. Сред моделите на FSA за маунтин байк варианти за BB30 има при K-Force Light, Afterburner, V-Drive и Gravity Light.

Повече подробности можете да намерите на сайтовете, посветени на ВВ30:
www.bb30standard.com и www.fullspeedahead.com/bb30/

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>