Rubena V79 Harpie

Rubena е един от водещите производители на гумени изделия в Чехия, като важна част от продукцията на компанията представляват велосипедните гуми. Макар да не е най-известната марка на пазара, тя има своите традиции в производството на такива продукти, не остава назад и от новостите в технологично отношение, спонсорира някои от най-добрите състезатели в Чехия и ползва техните отзиви и т.н., и т.н… Да оставим тази част на маркетинговите отдели и да преминем към същината. Вносителят на марката в България ми  предостави два модела за проба. За единия от тях ще ви говоря в следващите редове. Става дума за Harpie – гума със среден размер и по-агресивна шарка на протектора, която се предлага в няколко модификации, от които аз пробвах най-скъпата, т.е. тази, в която производителят е вложил някои най-добрите си технологии.

Продукт: Външна гума с размер 57-559 ETRTO (26х2.25 инча)
Каркас с гъстота на плетката 56tpi
Кевларени бортове
Материал на протектора: Silica Medium Compound, т.е. смес със средна твърдост според критериите на Rubena.
Cut Enemy – допълнителна вложка между протектора и каркаса, която осигурява защита срещу спукване.
Тегло:  760 грама
Цена: 33лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 400км
Продуктът е ползван съвместно с:  Капли Mach1 за V-образни спирачки с широчина между външните ръбове на бордовете 23,5мм. 
Капла Ambrosio Texas с широчина между външните ръбове на бордовете 24мм.
Като задна в комбинации с Continental Mountain King 2.4 и Schwalbe Nobby Nic 2.25 отпред.
Като предна в комбинации със Schwalbe Nobby Nic 2.25 и Rubena V75 Scylla 2.1 отзад.
Други модификации на модела/продукта: Harpie има още няколко по-евтини модификации, които са със същия размер, но с по-високо тегло, по-твърд материал на протектора, стоманени бортове и каркас с по-малка гъстота на плетката.

Първото нещо, което ми направи добро впечатление, бе конструкцията на гумата. Каркасът е с плътност 56tpi, което ще рече, че е бил търсен разумният компромис между тегло, здравина и стабилност. Между него и протектора има защитен слой, от борт до борт, наречен Cut Enemy – текстилна вложка, която увеличава устойчивостта срещу пробиви от тръни, разкъсвания и други механични въздействия и увеличава коравината на гумата. Този елемент свидетелства за това, че гумата е предвидена за използване при по-тежки терени и условия. Дори и на пипане се усеща, че стените са доста плътни и здрави. Може и да е въпрос на късмет, но в периода на ползване нито веднъж не успях да спукам вътрешната гума, нито от трънче, нито от прещипване, въпреки че не липсваха обичайните дози камъни и нерядко попадах в разни трънливи пущинаци. Кевларените бортове ми се сториха доста стегнати, така че като цяло гумата не е най-лесната от гл.т. на монтаж/демонтаж, но пък ляга доста плътно и стабилно към каплата. 

Измерванията ми показаха, че гумата не изпълва изцяло посочения размер – широчината й се движи по-скоро около 54-55мм, вместо 57мм. Теглото на гумата е 760 грама при посочени от производителя 780 – един от редките случаи на разминаване в посока надолу! Сами можете да прецените, че Harpie не е най-леката гума с подобни размери, но не е и най-тежката – мисля, че в ценовия клас, в който попада, теглото й е съвсем прилично, особено като се отчете наличието на защитната вложка, за която споменах.

Макар Rubena да описват сместа на протектора като такава със „средна твърдост“, на пипане материалът ми се стори като на повечето стандартни/базови модели, които съм пробвал до момента (а те са с дурометър около 70а, макар че за Harpie не мога да твърдя нищо в тази насока, тъй като няма как да го измеря обективно). За това говори и минималното износване, което отчетох – в комбинация със сравнително голямата височина на грайферите, може да се очаква, че гумата би имала дълъг живот. Шарката на Harpie се състои предимно от бутони, с прилична височина и остри ръбове, групирани в средната част по двойки и тройки, плюс назъбени странични грайфери. Формата на протектора е обла, т.е. страничните грайфери са разположени доста по-ниско от централните. Може би идеята е да се намали съпротивлението при търкаляне, защото при движение по права линия би трябвало страничните грайфери изобщо да не контактуват с настилката и да се включват само при завой. Точно тук обаче вероятно се крие и причината за една от слабостите на продукта.

Първоначално бях монтирал гумата като задна и в това й качество проблеми със сцеплението не съм имал. Harpie се справяше добре във всякакви условия и успяваше да катери уверено дори и при разкаляна настилка. Наред с това обаче усещах и малко по-голямо съпротивление при търкаляне – обяснявам си го най-вече с липсата на скосявания в предната част на грайферите (по посока на движението). 

След това гумата премина на служба отпред, където предизвикателствата от гл.т. на сцеплението са по-големи.  Като цяло Harpie се държеше добре на повечето настилки, но при по-агресивно завиване и спиране върху чакълести и песъчливи терени, гумата проявяваше нестабилност. Предполагам, че причините за това се крият в облата форма на протектора, за която споменах, както и в сравнително твърдия материал. При по-внимателно каране (т.е. при по-разумна скорост) на такива участъци проблеми нямаше. Поради същите причини наблюдавах и малко по-лесно плъзгане при каране в кал по участъци със страничен наклон, но не съм имал непредвидими ситуации. 

Заключение: От гл.т. на сцеплението Harpie не е най-универсалната гума, която съм карал – върху почвени терени тя се справя добре,  но върху подвижни камъни изисква по-внимателно каране, когато е монтирана отпред. Това не значи, че гумата няма и своите силни страни – например здрава конструкция и приемливо за цената си тегло. Ако държите на тези неща и не карате твърде буйно при спусканията (или пък не карате често по терени с подвижни камъчета), можете да я добавите като подходящ вариант в този ценови клас. Струва ми се подходяща и за ползване като задна върху сняг, кал и по-рохкави/ронливи терени, където високите и остри грайфери „копаят“ добре, макар и за сметка на малко по-голямо съпротивление при търкаляне. 

За контакти: 
Рубена – Балкан
гр.Пловдив
тел.032/677407

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>