Sram 2009, част 1?

Фестивалът Sea Otter в САЩ в последните години е едно от любимите места на производителите за изваждане на показ на нови продукти за следващия сезон. Това ранно представяне е и едно от причините означения от типа „2008“, „2009“ и т.н. да имат все по-малко значение, но с цел прегледност все още е по-добре с тях… както и да е, това е друга тема, а настоящата е „нови продукти от Sram“, които бяха показани по време на тазгодишното издание на фестивала.

Снимки: Sram

Avid Elixir R

Новият модел на Avid е подходящ за всякакъв тип каране и за всякакъв тип планински колоездачи. Това е едно от основните послания от страна на Sram при представянето на тази спирачка, която по данни на компанията е по-мощна, с по-добра модулация, по-лека и по-удобна в сравнение с Juicy.

Една от основните новости е технологията Taperbore, включваща лостче с интегриран резервоар и подобрено разположение на опорната точка, благодарение на което се постига по-добро разпределение на спирачната сила – в началото на хода тя не е толкова голяма, за да не бъде спирачката прекалено „хаплива“, а при по-силно стискане на лостчето мощта се увеличава, което Sram наричат „deep stroke modulation“. Не ме карайте да ви обяснявам подробно всички тези наименования, защото не мога! Казано по-просто, Avid твърдят, че при Elixir R увеличението на спирачната сила се усеща по един естествен, лек и приятен начин. Доколкото успях да разбера, устройството на Elixir е по-различно от това на досегашните спирачки, защото буталото стои в резервоара с масло (а не извън него) и се движи в конусовиден отвор, вместо в цилиндър – точно тази конусовидна форма позволява постигането на модулация със споменатите характеристики. Който е по-вещ в техническо отношение, вероятно ще може да разбере повече от долната снимка.

Както казах, от гл.т. на спирачна мощ новата спирачка попада между моделите Juicy и Code. Като тегло обаче тя е по-лека от тях. Очаква се Elixir R със 160мм ротор и PM захват да тежи 375 грама, т.е. с 20 грама по-малко от Juicy 7.

Спирачният апарат е от две части, с по-добро охлаждане и с „прозорец“ от горната страна, през който се вадят/поставят накладките. Буталата са с по-голяма площ, което е една от причините за увеличената спирачна сила.

Elixir е окомплектована и с новото поколение дискове G3, които са с около 10 грама по-леки от G2 и осигуряват по-гладко усещане при спиране и по-малко излишен шум. Размерите са 160, 180 и 203мм.

Буквата R в името на спирачката указва наличието на настройка за отдалечеността на лостчето, която се извършва с врътка, т.е. без инструменти. Засега за настройка на контактната точка не се споменава нищо, но не липсват очаквания в тази насока, т.е. за допълнителни модификации с други букви – разбира се, това са само спекулации. Със сигурност се знае обаче, че ще се предлага и опция за карбонова ръкохватка на лостчето, която би спестила допълнителни 10 грама.

От страна на Rock Shox вниманието бе привлечено от обновеният модел Revelation. Популярната АМ вилка вече е със 140мм ход и ще се предлага в два варианта: със стандартна QR ос или с новата 20мм проходна ос Maxle Lite, олекотен вариант на обикновената Maxle. Графиките на модела също са нови. Интересна подробност е, че ушите за дискова спирачка са за международния стандарт. Revelation ще се предлага с пружини Dual Air (140мм ход) и Air U-Turn (110 – 140мм ход). Амортизацията и в двата случая е Motion Control, като в зависимост от модификацията (Revelation 409 или Revelation 426) реглажът на прага за отключване ще е вътрешен или външен. Моделите със стандартна QR ос имат и куха корона за допълнително намаляване на теглото, което варира между 1750 грама за модификациите с QR и Dual Air и 2037 грама за вариантите с Maxle Lite и Air U-Turn.

Maxle Lite се предлага като вариант наред с QR ос и при новото поколение Reba. Подобно на SID, обновеният модел е със специални удебелявания на долните тръби в областта на втулките и с уши за диск за стандарта Post Mount. Короната е куха и изкована от сплав AL66 TV, което според Rock Shox намалява теглото и увеличава коравината. Всички модели на Reba ще се предлагат за 26 и за 29 инчови велосипеди, а ходът е увеличен до 120мм (може да се намали до 100 или 80мм, като при вилките за 29 инчови колела с QR максимумът е 100мм) и се осигурява от пружина Dual Air, която също е преработена за по-ниско съпротивление и по-линейно поведение. Промени има и в амортизацията, която отново е Motion Control, но с някои подобрения при модификациите SL и Race, докато при най-скъпите версии (Team) е внедрен т.нар. BlackBox Motion Control, при който „пружината“ е титанова, забавянето при сгъване и разгъване е Dual Flow (има допълнителен, втори кръг, който се отваря при висока скорост на сгъване/разгъване), а реглажите са със степени. Теглото ще варира от 1610 грама за модела Team 26″ до 1814 грама за някои от 29 инчовите варианти.

Сред продуктите на Truvativ за следващия сезон са добавени напълно обновени курбели Stylo, използващи технологията OCT (Open Core Technology) за производство на кухи курбели, с което теглото намалява, а якостните характеристики се запазват или дори се увеличават. Венците са алуминиеви, като съществуват три модификации на продукта: 3.3 е с три венеца (44-32-22 зъба), 2.2 BG е с два венеца и предпазна плоча, а 1.1 G е вариантът за почитателите на велосипеди с една предавка (той ще се предлага и в един допълнителен размер – 180мм дължина). Новото Stylo се отличава и с промени във външния вид (цветовата схема). Това, което се запазва от досегашните модели, е средното движение GXP, от чиито качества Truvativ явно са достатъчно доволни. Теглото на трите версии на продукта ще е съответно 820, 805 и 780 грама.

Има и интересни предпазни плочи за курбелите, предназначени за спускане и фрийрайд.

Бяха представени и 18 нови кормила, с които разнообразието в каталога на Truvativ се увеличава значително. За максимална яснота повечето от тях носят имена и означения, свързани с другите продукти в семейството на Sram. Така например новата линия Noir е насочена основно към ХС велосипедите и любителите на ниско тегло, а Stylo е с XC/AM предназначение, като са налице и допълнителни означения World Cup, Team и Race по подобие на вилките на Rock Shox. За спускачите пък освен Hussefelt и Holzfeller, ще има и нова серия супер-широки кормила BooBar. Ето подробности за различните модели и модификации:

Серията Noir включва пет карбонови кормила с ниско тегло, като най-леки са модификациите World Cup – 120 грама за правото кормило с дължина 580мм и 145 грама за извитото с дължина 640мм.

Линията Stylo се състои от седем модела, изработени от алуминиеви сплави с променлива дебелина на стените. Най-леко е правото кормило от AL 7050 TV с дължина 580мм – 145 грама. Аналогът му при моделите с извивка е с дължини 620 или 680мм и тежи 235 грама.

Сериите Holzfeller и Hussefelt също са обновени, като в първата е добавено и право кормило с 9 градуса извивка назад, което е насочено както към велосипедите с една предавка, така и към тези спускачи, които желаят максимално ниска позиция на ръцете си.

Кормилата BooBar се предлагат с дължина 740 или 780мм, изработени са от алуминий 7050 TV и тежат 270 грама. Издигането им е 20 или 30мм, извивката нагоре е 5 градуса, а назад 7 градуса.

Някои от лапите също са „пипнати“, има и нов ХС/АМ модел с името АКА от алуминий 7050 TV, който тежи 170 грама.

Засега това е всичко, представено от Sram в Sea Otter – продуктите не са никак малко, но въпросителният знак в заглавието не е случаен – нищо чуднослед време да се появят още интересни неща от американския производител и подопечните му марки.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>