Shimano 2009: Saint

Преди време ви представих част от новите продукти на Shimano за следващия сезон, но напълно обновената група компоненти Saint до момента бе поставена под информационно ембарго. Е, вече можете да я видите в целия й блясък!

Снимки: Shimano

Спирачните апарати са четирибутални, като едната двойка бутала е с по-малък диаметър от другата. Спирачното лостче пък използва технологията Servo Wave. Комбинацията от тези две новости осигурява 50% повече спирачна сила спрямо досегашните спирачки Saint, като в същото време е подобрена и модулацията. Лостчето има също настройки за свободния ход и за отдалечеността от кормилото, като втората се осъществява без инструменти. Дебитът на маслото в спирачния апарат е увеличен, което улеснява и смяната на флуида/обезвъздушаването на спирачната система. Както апаратът, така и лостчето са проектирани с идеята за повече здравина и коравина. Дори на маркучите на спирачката е отделено подобаващо внимание – те са изработени от материала Vinylon за повече твърдост. Роторите са със захват Center Lock и се предлагат в размери 160, 180 и 203мм.

Другата основна промяна засяга задния дерайльор, който използва технологията Shadow (прибран навътре профил, за да не се удря в препятствия по пътеката и блокирана възможност за движение нагоре, за да няма съприконовения с рамката) и вече не се закрепва на оста на главината. Shimano са успели да намалят теглото със 100 грама спрямо досегашния модел. За разлика от Shadow дерайльорите в сериите XT и XTR, при Saint вътрешната връзка е по-широка, за да се осигури допълнителна коравина, а пружината е по-натегната – все неща, които са съобразени с предназначението му. Новият модел има и специална настройка за типа задна касета, с който ще се използва. Положенията са две: за касети с малка стъпка между венците (такива са шосейните, но спускачите също ги използват широко) и за такива с по-голяма стъпка, каквито се срещат обичайно при планинските велосипеди. Дерайльорът ще се предлага с късо (SS) или средно (GS) рамо, а пружината му е Top-Normal, т.е. тя сваля веригата на по-висока предавка.

Командите Rapidfire Plus са оборудвани с всички нови технологии, които Shimano са представяли в последните години: двупосочно движение на освобождаващото лостче (за да оперирате по желание с палец или показалец), моментално действие на командите (без свободен ход), скоба за монтаж с две позиции, за да го разположите максимално удобно спрямо спирачното лостче. Ходът на освобождаващото лостче е допълнително намален, за да стават превключванията максимално бързо и лесно, само с палец, докато показалецът ви е зает със спирането.

Курбелите Saint, използващи технологията Hollowtech ІІ, са допълнително олекотени, а коравината им е повишена. Новият им дизайн осигурява повече място за глезените, а за педалите има стоманени втулки, в които да ги монтирате. Предпазните плочи са с конструкция тип „пчелна пита“, която осигурява здравина и ниско тегло. Курбелите се предлагат във варианти с един или два венеца (36-22 зъба) и с касети за рамки с тръба за средното движение 68/73мм или 83мм.

В групата се появяват и два предни дерайльора (с горно и с долно люлеене), проектирани специално за работа с два венеца 36-22 зъба отпред и за рамки със средно движение 83мм.

Главините Saint са със стандартни шлици Center Lock, което спестява ценни грамове – и тук Shimano отчитат намаляване на теглото общо с около 100 грама. Лагерите са сачмени, с конуси и чашки, а новите уплътнения имат 4 пъти по-добра издръжливост. Свободният венец е с механизъм за бързо зацепване. Задната главина се предлага в конфигурации 135х10мм QR ос, 135х12мм проходна ос и 150х12мм проходна ос, а предната е за 20мм проходна ос.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>