Dakine Nomad

Раница за колоездене с обем 19 литра и възможност за закрепване на наколенки и каска с подбрадник.

Продукт: Раница за колоездене с обем 19 литра и възможност за закрепване на наколенки и каска с подбрадник. Колан за кръста и ремък за гърдите. Резервоар за вода с вместимост 3 литра, който се поставя в самостоятелен джоб. Две отделения за багаж плюс допълнителни джобове. 
Тегло:  1130 грама
Цена: 149лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца
Продуктът е ползван съвместно с:  Каски Bell Nemesis Pro, Giro Hex и Bell Bellistic; наколенки 661 Race; различни видове велосипедно облекло и принадлежности.

На пръв поглед Dakine Nomad изглежда малка и прибрана, даже се чудех къде точно ще се съберат тези 19 литра багаж, но в действителност раницата побира всичко, което може да ви потрябва в рамките на дълго еднодневно каране, а ако екипировката ви е по-лека и компактна, няма проблем да тръгнете с нея и за повече от един ден. И все пак, редно е още в началото да отбележа, че Nomad не е замислен да бъде точно ХС раница, още по-малко пък такава за дълги преходи. Не, че не я ползвах и по този начин, но като цяло продуктът е насочен към хората, които намират полето си за изява предимно в посока надолу. За това говори не само възможността за закрепване на протектори и шлем, но и цялостния дизайн на продукта. 

Формата на раницата е така подбрана, че да няма нищо, което да ви се пречка при спусканията. Дизайнерите са заложили на по-голяма височина и по-малка широчина (типично за велосипедна раница), за да може да движите ръцете си свободно накъдето ви хрумне. По-голямата част от гърба на раницата е от мрежеста материя, но това не ме спаси от потенето. Nomad не може да се похвали с най-доброто „дишане“, което съм имал на гърба си и едва ли това е било заложено като основна цел. Затова пък раницата приляга много удобно и стабилно към тялото. В защита на продукта трябва все пак да отбележа, че съм карал с нея предимно при по-ниски температури, т.е. с повече дрехи между нея и гърба, което няма как да не увеличи запарването в тази част от тялото – предполагам, че през лятото мрежестата материя би имала по-осезаем ефект срещу изпотяването. 

От гл.т. на функционалността този модел на Dakine приятно ме впечатли. Създателите му сякаш са предвидили за всяко нещо поне по един джоб, понякога и по два! Направо ме е страх да не пропусна някой детайл… Ще започна с това, че Nomad има три основни отделения: отделен джоб за резервоара в най-задната част, основно отделение за багаж в средата, което представлява цял обем и по-малко отделение в предната част, в което са обособени отделни джобове, някои от които дори си имат конкретно предназначение, например за помпа и за резервна гума – идеята е в тази част на раницата да съхранявате всякакви дреболии, каквито не липсват сред вещите на повечето колоездачи и те да са удобно подредени и лесно достъпни. За последното се грижи „капакът“ на отделението, който пада напред, т.е. може да се отваря много широко. 

Най-отпред се намира отделението за каската – то се ползва по различен начин в зависимост от типа каска, което се вижда и на снимките. При каските без подбрадник служи като джоб, докато при шлемовете предният панел се промушва през отворите за врата и лицето. От вътрешната страна на този панел има и един „таен“ водоустойчив джоб за портфейл, документи и т.н., който аз открих едва на втория месец от ползването – много е полезен. 

Има и три малки джоба – два странични и един в горната предна част, които допълват функционалността на раницата. Два от тях са с мека подплата, за да слагате там неща, които не трябва да бъдат надраскани – очила/маска, телефон и др. 

От долната страна се намират двата каиша, с които се връзват наколенките и налакътниците. И тук вниманието към детайла е забележително – предвидени са както ластици за „обиране“ на излишната дължина на ремъците, така и специални отвори на дъното на раницата, където можете да ги напъхате, ако не възнамерявате да ги ползвате. 

Както виждате, помислено е за всичко, но наличието на толкова много джобове, ципове и катарами води и до малко по-високо тегло – 1130 грама. Това е едно от нещата, които отдалечават Nomad от ХС употребата. 

Има обаче и няколко неща, които ми липсват при тази раница. Например дъждобран и мрежести джобове отстрани –  отсъствието им е лесно обяснимо с оглед предназначението на продукта, т.е. за много хора не би било недостатък, но аз на моменти определено изпитвах „остра“ нужда от тях. Липсата на „щипки“ за обиране на излишната дължина на пояса за кръста също ме учуди на фона на многото други детайли – не знам как проектантите на Dakine са пропуснали тези дребни приспособления, които помагат краищата на каишите да бъдат държани изкъсо, вместо да се веят насам-натам при спусканията. Не се забелязват и светлоотразителни елементи – не, че са ми трябвали, но за някой друг може да е важно.  

Резервоарът побира три литра течности и има необходимите антибактериални покрития и защити. Произведен е с марката Nalgene и в допълнение получавате две таблетки със същото име, които имат антибактериално действие и се използват при основно почистване на резервоара, каквото аз все още не съм правил. Отворът за пълнене е достатъчно голям и удобен, макар че съм ползвал и някои по-добри (лично за мен) системи за зареждане на меха. При Nomad обаче има една много удобна екстра – възможността лесно да откачите маркуча от резервоара, за да го напълните – за целта си има специална клапа и освобождаващ/заключващ механизъм. Когато правите това, уверете се, че в маркуча не е останала течност, иначе може да се понамокрите. Мундщукът е удобен за ползване, за да отворите клапата и да пиете, трябва да го завъртите на 90 градуса, иначе дюзата е затворена. Недостатък за мен е липсата на капачка, която да го предпазва от прах и мръсотия, когато не го ползвате, но и на това намерих решение, затъквайки мундщука под мрежата на едната презрамка. Резервоарът поддържа водата с оригиналния й вкус, но ако не сте го ползвали по-дълго време, първите 1-2 глътки може да имат „гумен“ вкус и според мен той идва от маркуча или мундщука, а не от самия мех. Маркучът е доста твърд и дебелостенен и ако натоварите раницата добре, може да го усещате през презрамката, по която е прокаран, но поне на мен това не ми причиняваше сериозен дискомфорт, а и рядко пълнех раницата толкова. Тук е мястото да отбележа и възможността на повеждане на маркуча и от двете страни – само трябва да смените мястото на една пластмасова кукичка, която е закачена към презрамката. За съжаление при някое зимно падане успях да я счупя и така и не намерих време да проверя дали се продават резервни такива. Може би въпросното приспособление улеснява още повече пиенето, но и без него се справях чудесно.

Имах възможност да проверя (донякъде) и здравината на Nomad след един плонж на леда още при първите карания. Това падане остави следи по един от страничните джобове, но цялостта на плата не е засегната (използвам този случай като някакъв ориентир, защото други части от екипировката ми се прокъсаха от триенето в замръзналата повърхност). С други думи, раницата изглежда солидно направена и достатъчно издръжлива. 

Заключение: Според мен Nomad е чудесна раница за хората, които имат АМ или FR велосипед и носят защитна екипировка при почти всяко каране, като се придържат предимно към еднодневни излети. Разбира се, казвам го с голяма доза условност, защото не бих си позволил да ограничавам предназначението й само дотам – мисля, че впечатленията, които съм изложил, ще помогнат на всеки да прецени дали и доколко този продукт е подходящ за него. 

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Коментари по темата

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>