За новия стандарт E-Thru с 15мм ос… официално!

Ако следите редовно форума, сайта или пък чуждестранни медии, новината за новия стандарт за предна проходна ос, разработен от Shimano и Fox, за вас не би трябвало да е нова. Така или иначе, до 5 април снимките на новите продукти бяха поставени под информационно ембарго, но сега вече мога да ви запозная с подробностите.

Става дума за отворен стандарт, което означава, че и други производители ще могат да произвеждат продукти, съобразени с него. Новата система е насочена към ХС и АМ велосипедите и представлява проходна ос (такава, която е част от вилката и главината се нанизва на нея) с диаметър 15мм и разстояние между вътрешните ръбове на ушите на вилката 100мм (т.нар. OLD – Over Locknut Dimension). По тези размери новият стандарт се отличава от този за 20мм ос, при който OLD е 110мм, но като устройство и принцип на действие двете системи са идентични и преследват сходни цели – повишаване на коравината на вилката и предната част като цяло. Според данните на Shimano E-Thru постига 15% по-голяма коравина на усукване и 25% повече устойчивост на срязване (простете, ако не съм превел съвсем точно тези технически показатели!) спрямо сегашния стандарт с 9мм ос и ексцентриково лостче. Макар че по тези критерии E-Thru се доближава до стандарта с 20мм ос, Shimano твърдят, че новата система е по-лека, което идва не толкова от диаметъра на оста, колкото от целия комплект главина/вилка/ос. Теглото е било един от основните приоритети с оглед предназначението на стандарта – основно за ХС велосипеди.

Представеният образец на вилка Fox използва 15мм ос, която се сваля с помощта на ексцентриков лост, т.е. не са необходими инструменти. За целта единият край на оста е с резба и се завива в специална втулка, монтирана в едното ухо на вилката.


За следващия сезон Shimano представи няколко нови продукта, свързани с новия стандарт E-Thru:


HB-M978 – главина в групата XTR, със Center Lock захват за диска, която е със 100 грама по-лека от версията за 20мм ос HB-M976, налична в момента.


HB-М778 – главина в групата Deore XT с шлици за Center Lock


HB-M758 – главина от класа Deore XT, с фланец за дискове с 6 болта.


WH-M778 – цяло предно колело, предназначено за стандарта E-Thru с проходна ос 15м100мм и шлици за дискове Center Lock. Наплетено е с 24 спици с променлива дебелина и е съвместимо със стандарта за безкамерни гуми UST. Главината използва нови уплътнения, които увеличават издръжливостта 4 пъти и осигуряват по-ниско съпротивление от капсулованите лагери. Ако комбинирате WH-M778 със задно колело WH-M775, ще получите комплект, тежащ 1702 грама.


Коментари по темата:
https://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=33568
https://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=31722

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>