Shimano 2009, част 1: SLX, Acera и някои други продукти

За следващия сезон Shimano реши да сложи край на групата Deore LX като такава за планински байкове и да я пренасочи към туристически/градски велосипеди. На нейно място идва съвсем нова серия, носеща означението SLX. Както може да се очаква, в нея има доста заемки от тазгодишните компоненти Deore XT и в известен смисъл се наблюдава същото вътрешно разделяне на продуктите на такива с насоченост към ХС и към АМ велосипеди, но Shimano набляга на факта, че второто преобладава и в този ред на мисли макар SLX в ценово отношение да попада между Deore и XT, за хората, които карат дългоходовите си олекотени велосипеди по тежки терени, новата група предлага някои възможности, които липсват при другите две. Типичен пример са курбелите с два венеца и предпазна плоча и предназначеният специално за тях преден дерайльор. Следват подробности за отделните компоненти в серията SLX.


RD-M662-GS/SGS

Заден дерайльор с top-normal пружина (т.е. тя сваля веригата на по-висока предавка), използващ технологията Shadow, характеризираща се с тънък страничен профил (по-малка вероятност да го ударите в камък или друго препятствие) и невъзможност за движение на дерайльора нагоре (това не му позволява да се удря в стойките на веригата или други части от рамката). Предлага се в две версии – със средно (GS) и дълго (SGS) рамо. Теглото му е 260 грама, което с 45 грама по-малко от дерайльора в досегашната серия LX.


SL-M660

Палцови команди, които са доста сходни с модела в групата XT. Освобождаващото лостче се движи и в двете посоки (позволява превключване както с показалец, така и с палец). Има две възможни позиции за закрепване – от външната или вътрешната страна на спирачното лостче. Оптичният дисплей, показващ на коя предавка се намирате, може да бъде свален, ако предпочитате да не го ползвате.


BL-M665, BR-M665, SM-RT64

Дисковата спирачка е двубутална и използва технологията Servo Wave, чрез която постига 20% повече мощност в сравнение с досегашния модел (LX). Настройката на отдалечеността на ръкохватката от кормилото става без инструменти. Роторът е с нов дизайн и се предлага в размери 160, 180 и 203мм.


FC-M665

Курбели Hollowtech ІІ с два венеца (36-22 зъба) и предпазна плоча, чиято конструкция тип „пчелна пита“ (според определението на Shimano) осигурява не само по-ниско тегло, но и по-добро абсорбиране на удара. В областта на оста и паяка здравината е увеличена, а за педалите са предвидени стоманени втулки.


FC-M660

ХС курбели с три венеца, средният от които е двукомпонентен (композитна основа и стоманени зъбци), което подобрява износоустойчивостта му. Предлагат се в два варианта: 44-32-22 зъба и 48-36-26 зъба.

В групата SLX ще има два вида предни дерайльори. Тези на горната снимка са за курбели с три венеца. Разновидностите при тях са общо четири. FD-M660 е с горно люлеене, FD-M660-E е с планка за монтаж към средното движение, FD-M661 е с долно люлеене, а FD-M661-D е с директен захват. Последното е нов подход, насочен специално към велосипеди с двойно окачване, при които често възникват трудности при монтажа на предния дерайльор. Чрез дректния захват с болтове към рамката се осигурява правилно позициониране на дерайльора в една линия с веригата и на необходимата височина, без да е необходимо наличие на седалкова тръба. Новите предни дерайльори осигуряват повече място за гумата, по-ниско тегло спрямо досегашните модели от серията LX, а за удобство при реглажа винтчетата и болтът на гривната са разположени под ъгъл, така че да са по-лесно достъпни.

Другият вид предни дерайльори е предназначен специално за курбели с два венеца и, разбира се, най-вече за тези от серията SLX. Размерите им са по-компактни, с по-малка клетка с подходящ радиус, който намалява вероятността от заклещване и падане на веригата. Освен това тези дерайльори имат и по-добра съвместимост с рамки с окачване – могат да работят при ъгъл между седалковата тръба и стойките на веригата от 65 до 71 градуса. FD-M665 е с горно люлеене, а FD-M667 с долно.


HB-M665

Предна главина с 9мм ос и шлици за дискове Center Lock. Използвани са висококачествени уплътнители и лагери с конуси.


FH-M665

Задна главина за Center Lock дискове с подобрен механизъм на свободното движение, който осигурява по-бързо зацепване (на всеки 11,25 градуса от оборота).


HB-M667

Предна главина за 20мм ос и дискове Center Lock.


CS-HG80-9

9-скоростна задна касета във варианти с 11-32 и 11-34 зъба. 74 грама по-лека от предшественика си CS-M580.


Разбира се, серията SLX не е единствената новост от Shimano. Групата Acera също е обновена. Оцветяването е в черно и сиво, а сред компонентите в серията бих наблегнал на новите механични дискови спирачки BR-M416 (с дискове 160, 180 и 203мм), командите Rapidfire Plus (както отделни, така и комбинирани със спирачни лостчета) и на курбелите, които вече се предлагат и със захват Octalink.


Има и няколко единични компонента, които Shimano ще предложи в или извън групите си за 2009г. Изреждам ги в произволен ред:


BR-M575 и BL-M575

Нова хидравлична спирачна система от класа на Deore с двубутален апарат и обръщаемо лостче с два болта на гривната, които позволяват да се демонтира, без да се махат командите и ръкохватките от кормилото. Ще се предлага с метални или органични накладки. Предполагам, че този продукт бързо ще намери почитатели сред българските потребители.


BR-M486 и BL-M486

Още една хидравлична спирачка в по-икономичния ценови клас.


FC-M545

Компактни курбели в класа на Deore с интегрирана ос, външни лагери, два венеца (36-22 зъба), предпазна плоча и стоманени втулки за монтиране на педалите. Още един пример за това, че Shimano сериозно наблягат на АМ компонентите.


BL-M975A

Обновено лостче за хидравлични дискови спирачки в групата XTR с намалено тегло.


FD-M771-D

Нов преден дерайльор в групата Deore XT с долно люлеене и директен захват към рамката.


SM-RT79

Нов ротор в класа на Deore XT, проектиран за по-дълъг живот на накладките и с по-голям алуминиев паяк за по-ниско тегло. Захват Center Lock. 160, 180 и 203мм.

Ако не сте забравили вече, това е едва първата статия, посветена на новите продукти на Shimano. Има още няколко важни новости. За някои от тях все още нямам право да обеля дума, за други вече съобщих, но все още не мога да ви покажа снимки и повече подробности. Скоро обаче ще има ново включване…

www.shimano.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>