Спортни новини #5

Сам Бленкинсоп (Нова Зеландия), един от най-младите таланти в състезанията от СК през 2007г., подписа договор с отбора на Yeti/Fox. Засега заложените цели са колкото се може повече класирания в топ 10 през 2008г., но кой знае… Може пък потенциалът на младия новозеландец да се развие и по-бързо от очакването, особено в компанията на Джаред Грейвс.

Джоф Гюлевич (Geoff Gulevich) –  канадец, чието име е сред най-актуалните на фрийрайд сцената в момента, се обвърза за следващите две години с една от емблематичните марки в този сегмент – Rocky Mountain. Канадската компания обяви и тима си за крос-кънтри, включващ претендентките за олимпийски отличия от Канада Мари-Хелен Премон и Алисън Сайдор, както и някои от най-успешните атлети в маратонските състезания – Андреас Хестлер (Канада) и германците Карстен Бресер и Пиа Зундщед от отбора „Bike Action-Rocky Mountain Bicycles“. 

Ан-Каролин Шасон (Франция), която е най-успешната състезателка по спускане до момента (знам, че го знаете, но все пак…), а по същия начин доминираше и 4Х стартовете, когато участваше в тази дисциплина, смени досегашния си спонсор Commencal с друг френски производител – Vario. По-запознатите знаят, че кариерата на Шасон започва с успехи на ВМХ сцената и именно в тази насока са съсредоточени усилията й за 2008г. Французойката ще се бори в олимпийските ВМХ стартове в Пекин, след което вероятно ще „разпусне“ и с участие в някои 4Х кръгове от СК.

Един от най-успешните американски отбори в дисциплината крос-кънтри се завръща през 2008г. Става дума за тима Subaru/Gary Fisher. В редиците му са включени някои от най-успешните състезатели на САЩ в последните години – Джеръми Хорган-Кобелски при мъжете и Уилоу Корбър и Хедър Ирмигър при жените. Усилията на тима през 2008г. ще са насочени към Олимпийските игри в Пекин, както и към по-големите състезания на американския континент.

Tomac и Commencal са решили да инвестират в бъдещето, привличайки в отборите си някои от най-успешните младежи, състезаващи се в дисциплините  спускане и 4-крос, от Великобритания, Австралия и Швейцария (за Tomac) и от Канада (за Commencal).

Браян Лоупс пробва силите си в състезание по велокрос и го спечели, макар участието му да бе повече на шега. Така амбициозният американец за пореден път показа, че е доста разностранен колоездач и умее да побеждава дори в „чужди“ дисциплини. Междувременно Лоупс обяви, че и през 2008г. ще участва в състезанията от СК, както и в някои прояви с по-различен формат (например такива за издръжливост от типа на Mega Avalanche), след като успешно поднови договорите с повечето от дългогодишните си спонсори, сред които са Oakley, Marzocchi, Bell/Easton, Hayes и др. Съвсем наскоро долетя и „голямата новина“ около Браян, а именно какъв велосипед ще кара през този сезон. Отговорът е Ibis, моделът ще е Mojo, най-вероятно по-леката версия SL. Лоупс заяви, че е пробвал няколко велосипеда, сред които се е спрял на тази рамка, а пък Скот Никол (собственикът на Ibis) разчита, че сътрудничеството с 4Х шампиона не само ще привлече интерес към продуктите му, но и ще покаже универсалността и способностите на модела Mojo.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>