Rize и Moto – нови байкове от Cannondale

Ако ви се струва, че сред моделите на една от именитите американски марки не е имало нищо „свежо“ от доста време, вероятно мнението ви съвпада с това на самия производител, който наскоро запозна журналистите от водещите МТБ медии с двата си нови модела, Rize и Moto, а сега информацията за тях е достъпна за всеки чрез сайта на компанията.

Rize е с ход на задницата 130мм и ще замести моделите Prophet. Окачването е с фиксирана опорна точка и многоставна система с люлееща се връзка, с помощта на която се постига кофециент, оптимизиран за задните амортисьори на Fox, с които ще се предлагат новите байкове. Вариантите на рамката са два – алуминиев и карбонов, като и при първия стойките на седалката са от карбон. Най-интересното нещо обаче е т.нар. „backbone“ (в превод „гръбнак“), наличен и при двата варианта на Rise. Става дума за структурна единица, която обединява средното движение, леглото за оста на главната става и седалковата тръба. Тези три елемента при рамките на Rise са изковани като едно цяло, вместо да са заварени един към друг. Предимствата на подобен подход според Cannondale се крият в повишената здравина, намаленото тегло и по-лесното и точно напасване и подравняване на „съставните части“, които в случая са оформени от едно и също парче метал. Специално внимание е обърнато и на задницата, за която Cannondale твърдят, че е най-коравата, която някога са правили. Същевременно една от основните цели е била намаляване на теглото, особено при топ-модела Rize Carbon 1, където системната интеграция е приложена в областта на вилката/чашките/лапата, средното движение и курбелите (системата BB30 Hollowgram) и, разбира се, еднокраката вилка Lefty и предната главина. Като споменах Lefty, новата модификация Carbon PBR със заключване чрез бутон, реглаж на връщането и пружина Solo Air от Sram според Cannondale е най-леката вилка със 130мм ход на пазара – 1,31кг. В резултат на всичко това Rize Carbon 1 тежи под 11кг.

Рамката на Moto, с ход на задницата 160мм, изглежда доста по-масивна, с челна тръба 1.5 и възможност за 12мм задна проходна ос Maxle, макар че и тук инженерите на Cannondale са заложили на монококовата карбонова конструкция и са се стремили да задържат теглото достатъчно ниско, без да компрометират здравината и другите якостни характеристики на велосипеда. Всъщност за момента още не е ясно дали изобщо ще има алуминиев вариант, поради което цените на представените модели са сравнително високи – от 3899$ за Moto carbon 3 до 6499$ за Moto Carbon 1, който е с тегло около 13,8кг. (по данни на производителя), а сред компонентите му изпъкват вилка Fox 36 TALAS RC2, колела Mavic Crossmax SX, смесено движение с компоненти Shimano XTR и Sram X.0 и т.н. Макар че окачването изглежда по-усложнено, на практика отново става дума за система с фиксирана опорна точка и ставните връзки имат отношение към контролирането на коефициента на окачването в рамките на хода, но основната им цел е да разпределят натоварването върху долната тръба, избягвайки захващането на шока към горната. 

За повече подробности посетете сайта на Cannondale, където ще откриете и пълни спесификации на моделите, данни за геометрията им и друга интересна информация.

http://www.cannondale.com/

Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>