BOS Engineering представи вилка и нов заден амортисьор

Ако марката BOS ви идва като гръм от ясно небе, проблемът не е у вас. Колкото и да е известен собственикът на компанията, Оливие Босар (дано да съм улучил правилното произношение от френски, където се пише Olivier Bossard), в средите на по-запалените спускачи, за масовия почитател на планинското колоездене името му през годините по-скоро е оставало в сянка. Затова ще се наложи да започна с малко история…

Връзката с планинските велосипеди на френския инженер датира още от 90-те години на 20в., когато Босар е главно действащо лице в отбора на Sunn и разработва техните състезателни велосипеди, включително компонентите за окачването им. По това време пътят му се пресича с този на Никола Вуйо, който е привлечен в тима на Sunn и се превръща в най-успешния състезател по спускане до момента. Заслуга за това безспорно има и отборът му, който става извесетен със сериозната работа по подготовка, изпитване и подобряване на велосипедите. Когато Вуйо напуска Sunn и подхваща самостоятелна дейност, той отново се обръща към Оливие Босар и получава съдействието му за създаването на велосипедите V Process. След 2002г. Никола Вуйо се оттегля от активна състезателна дейност и насочва усилията си към автомобилния спорт. Същото прави и Босар, който започва да прилага технологиите, създадени от него за велосипедите, към продукти за спортните автомобили (но този път не за тези на Вуйо). Там BOS също постига добри резултати, а през 2005г. компанията се завръща и към планинското колоездене, но доста ограничено, предлагайки комплекти за тунинговане (надграждане) на някои от най-популярните DH вилки на пазара. Интерес към продуктите на Босар определено не липсва и през 2007г. се появява и заден амортисьор. Междувременно Никола Вуйо също започва да се „мярка“ в някои МТБ състезания, например в маратони по спускане от типа на Mega Avalanche и така се стига до момента, когато двамата с Босар решават да подновят сътрудничеството си с основна цел разработване на вилки и задни амортисьори от най-висок клас. Разпространената от BOS версия гласи, че един ден Нико решил да монтира на велосипеда си забутаните в гаража му вилка и шок отпреди пет години и установил, че те работят по-добре от продуктите модел 2007г., с които е бил оборудван велосипедът му. Дали това е точно така не знам, но е факт, че двамата французи отново работят заедно и Нико има тригодишен договор с BOS, съгласно който ще тества продуктите им и ще помага за подобряването им, а също и за известността им. Ако може да наречем това начало на нов период за BOS, то първите резултати се очакват на пазара до няколко седмици. Това са вилката Idylle Pro и задният амортисьор Stoy.

Ще започна именно с шока, който наследява модела DH07. Основните промени засягат формата и размера на резервоара, както и клапана за забавяне при сгъване, чието устройство е напълно обновено. На разположение на потребителя са три настройки – за амортизацията при разгъване и при висока и ниска скорост на сгъване. В допълнение всеки шок на BOS може да бъде настроен още от производителя според желанията и данните на клиента, така че да работи по подходящ за теглото, велосипеда и стила му на каране начин. Освен всичко друго, Stoy е и напълно разглобяем, така че сервизирането му да не представлява проблем. Издръжливостта също е заложена като основно изискване. В това отношение Stoy може да се похвали с иглени лагери в ушите за монтаж, което според BOS премахва възможността за луфт и удължава много „живота“ на сглобката. Амортисьорът ще се предлага стандартно в най-често срещаните размери, а по поръчка ще може да бъде изпълнен и за по-нестандартни конфигурации.

Това, което е най-интересно при вилката Idylle Pro, е наличието на отделен резервоар, както е при задните амортисьори за спускане. Ако трябва да съм точен, резервоарът е идентичен с този на задния амортисьор Stoy и позволява системата за амортизация на вилката да е под налягане, което според BOS осигурява постоянство и отзивчивост при работата й. С подобна цел мазането на тръбите е разделено от амортизацията, т.е. използват се различни масла. И тук настройките включват реглаж на връщането и на сгъването (висока и ниска скорост на сгъване), има и регулируема система против „продънване“ (т.е. да достига трудно края на хода си при резки и силни удари). Ходът на Idylle Pro е 200мм. Горните тръби са от алуминий 7050, с диаметър 36мм, долните тръби са от магнезиева сплав, а короните са от алуминий 6061. Ушите за дискова спирачка са за стандарта Post Mount.

За съжаление цените и теглото на новите продукти все още не са посочени.

http://www.bos-engineering.com/

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>