Santa Cruz обновяват модела си Blur LT

За любителите на тази американска марка допълнителните обяснения са излишни, но все пак ще започна с една кратка ретроспекция. Преди години, когато Santa Cruz започна да разработва окачването VPP съвместно с Intense (след като бяха купили патента от създателите на тази система), първият модел, предложен на пазара, бе предназначен за спускане. А първият ХС модел носеше името Blur и оттогава не е преставал да бъде един от еталоните в класа си, поне що се отнася до американския пазар. През 2005г. Santa Cruz представиха модификацията Blur LT, като двете допълнителни букви означават Long Travel и отразяват по-големия ход на задната ос – 135мм. Разбира се, имаше и промени в геометрията и здравината на рамката в някои области, така че на практика новият велосипед бе доста по-универсален и бързо намери почитатели. Сега Santa Cruz са готови с второто поколение на Blur LT, което ще се появи на пазара около средата на месец април.

Промените не са малко и някои от тях са забележими с просто око, докато за други е необходимо вглеждане отблизо. Най-отчетлива е промяната в дизайна на рамката. Извитата и слизаща доста ниско горна тръба в някои отношения напомня на модела Nomad, но без да е толкова „засукана“, осигурявайки по-голям просвет при обкрачване на рамката в сравнение с досегашния модел. Геометрията също е „пипната“, така че още по-добре да пасва на вилки с ход 140-160мм – челният ъгъл е увеличен с 0.5 градуса, а стойките на веригата са малко по-къси. Променен е и задният триъгълник – според Santa Cruz той е с отлична коравина и осигурява достатъчно място за гумите, дори да са с по-големи размери. При задната ос сменяемо е само ухото за дерайльора, а не целите уши за оста на главината. 

VPP окачването е известно с това, че позволява големи разлики в коефициента на окачване в различни части от хода на задницата. При новия Blur LT крайните положения са смекчени и преходите са по-плавни, за да се получи по-меко поемане на дребните неравности и по-линейно поведение (но като цяло прогресивно) в горната част на хода, който пък е увеличен с 5мм, т.е. вече е 140мм. „Удължаването“ на веригата при сгъване на задницата е намалено от 24 на 17мм, което води и до намаляване на ритането в педалите. 

Двете връзки между задницата и рамката/задния амортисьор са получили доста внимание от страна на проектантите. Долната връзка е изработена от алуминиева сплав, а ставите й имат нови лагери, портове за гресиране и уплътнители със сложна „лабиринтна“ структура, които пречат на мръсотията да прониква навътре. Горната връзка пък е карбонова. Осите са с 15мм диаметър и са със специални глави на притягащите болтове, които да не позволяват разхлабването им. 

Цената със заден амортисьор Fox Float R ще бъде 1750$ за прахово боядисана рамка и 1950$ за покритие чрез анодизация. 

http://www.santacruzmtb.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>