North American Handmade Bicycle Show 2008

От 8 до 10 февруари в Портланд, САЩ се проведе за четвърти път едно доста интересно и екзотично велоизложение, посветено на ръчно изработените велосипеди и компоненти. За разлика от по-големите панаири, тук акцентът не е задължително върху най-новото и най-модерното, но пък определено могат да се видят продукти, които в някои отношения са направо уникати. Рядко срещаните или откровено екстравагантни решения при NAHBS са по-скоро правило, отколкото изключение. Тазгодишното издание на панаира отбеляза възход под формата на 152 изложители и около 7000 посетители. За съжаление няма как да имам каквито и да било преки впечатления, но въпреки това ще си позволя да изредя някои заслужаващи внимание продукти, които бяха изложени там, след което съм приложил и няколко връзки към страници, където по-любознателните могат да прочетат и видят повече подробности.

Огромна част от изложените планински велосипеди бяха с 29-цолови колела. Не е тайна, че този сегмент набира популярност в САЩ, а малките производители на ръчно изработени рамки са сред главните действащи лица на тази сцена. Подобно е положението и при т.нар. велосипеди 650B, при които размерът на колелото е някъде по средата между 26 и 29 цола. Вече има и планински такива. 

Sycip показаха велосипед с дискова спирачка… при средното движение. Спирачният апарат е закрепен за уши към рамката, а дискът е захванат към левия курбел. Доколкото разбрах, става дума за велосипед с фиксирана предавка, без свободно двежение при задния венец – при тях спирането по принцип се осъществява чрез намаляване на оборотите на курбелите, което обяснява странното място на спирачката в този случай. 

Как ви звучи цената от 650$ за чашки? А ако са изработени от титан с апликации от махагон, както е в случая с продукта 110 Reserve на Cane Creek? 

Сред материалите освен титан, стомана, алуминий, карбон и кевлар имаше дори и бамбук! 

Композитната рамка Arantix, за която сме писали, също присъстваше. И не беше самотна! Словашкият майстор на рамки Брано Марес също демонстрира велосипед с подобна конструкция, само че шосеен. 

Това е само бегъл преглед на интересните неща, показани по време на NAHBS 2008. Ако имате желание и време да проследите следващите връзки, ще откриете и други „екзотики“: 

Mountain Bike Action

Bikemag статия

Bikemag галерия

Cyclingnews

Сайт на изложението 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>