Кратки новини #34

Канадската компания Dorel Industries наскоро обяви покупката на американския производител на велосипеди Cannondale заедно с марката за облекла Sugoi, която е негова собственост. Договорената цена е между 190 и 200 милиона долара в зависимост от печалбата, която ще реализира Cannondale до средата на 2008г.
За любителите на историята ще отбележа, че преди няколко години същата тази Dorel купи компанията Pacific Cycle, в чиито портфейл са включени марките GT, Schwinn, Mongoose и др.
По принцип много от стоките, предлагани от дъщерните дружества на Dorel, се продават в супермаркети и магазини за масово потребление. Това обаче няма да се случи с Cannondale, защото наред с придобиването му, новият собственик обяви и създаването на отделно подразделение, именувано Independent Bicycle Dealer (IBD), към което ще бъдат включени новите придобивки, както и GT (а вероятно и други марки велосипеди от по-висок клас, ако бъдат придобити такива в бъдеще). Доколкото се разбира от пресизявлението, IBD ще разпространява марките си в специализираната дилърска мрежа (магазини за велосипеди), докато Pacific Cycle ще продължи да работи с големите потребителски магазини.


В края на януари бе обявена и друга подобна сделка, в която са „замесени“ предлагани и у нас марки – италианският производител на седалки Selle Royal придоби американската компания Crank Brothers. Макар че официално употребеният термин е „сливане“, от съобщението става ясно, че водещата роля се пада на италианците. Също толкова важно е обаче, че Crank Brothers ще запазят своята самостоятелност, включително досегашния мениджърски екип, производствена база и т.н. Ролята на италианския партньор ще е в посока увеличаване на продажбите, намиране на нови пазари и др. подобни дейности – стратегия, която компанията вече е прилагала успешно в отношенията си с британския производител на „класически“ седалки Brooks, който също е част отнеговата група.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>