Нови продукти от Crank Brothers

Американската компания Crank Brothers открай време умее да привлича внимание към продуктите си. В тях винаги има нещо ново, интересно или пък просто добре изглеждащо, което да погъделичка сетивата или ума на потребителите. Дори когато предлагат на пазара нещо съществуващо или добре забравено старо, те успяват да го направят така, че да изглежда достатъчно модерно и оригинално. В последно време Crank Brothers представиха няколко нови продукта, намиращи се на различен етап на разработка, които няма как да подмина. С тях компанията за пореден път разширява асортимента си, предлагайки все повече компоненти, с които феновете на марката да украсяват байковете си.

Ще започна с продуктите, които вече са официално обявени в сайта на производителя. Такива са например чашките, обединени под общото име Directset. Те използват конструкция, лицензирана от Cane Creek, при която самите чашки служат и за външен пръстен на лагерите. По този начин се спестява тегло, тъй като лагерът не е отделен елемент, набит в чашката. Според Crank Brothers това не се отразява на здравината и износоустойчивостта на чашките, в подкрепа на което прилагат и 5 години гаранция.

Моделите са разделени в четири серии (при всички посоченото тегло е без „звездата“ за притягане, която тежи допълнителни 25 грама). Cobalt e най-леката серия, предназначена за ХС велосипеди. Има три модификации, като най-скъп е вариантът Ti, при който горната чашка е от титан, долната от неръждаема стомана, теглото е 58 грама, а цената е… 299 евро. Ако не сте готови да отделите толкова за чашки, модификациите SL (от неръждаема стомана) и C (от по-обикновена стомана за лагери) тежат 65 грама и струват съответно 129 и 89 евро. Следващата моделна линия носи името Iodine и е предназначена за АМ велосипеди. За разлика от Cobalt при тези модели долният лагер е с повече сачми, но теглото остава ниско – 66,5 грама. Тук модификациите са само две, SL и C – разликата отново е в материалите, а цената е същата – 129 и 89 евро. Това се отнася и за другите две серии – Opium и Sage, които са за спускане и фрийрайд. При тях и двата лагера (горен и долен) са с 34 сачми. Разликата е, че при Opium частта, която се набива в рамката, е по-къса, което ги прави по-леки (в самия сайт е посочено, че са насочени по-скоро към състезателни DH конфигурации), докато Sage влизат доста по-дълбоко в челото на рамката, за да го предпазят от овализиране при сериозни натоварвания. Очаква се напролет да е готова и версията 1.5 на Sage. Теглото е съответно 66 грама при Opium и 92 грама при Sage.

За 2008г. Crank Brothers са обновили и много от педалите си – продуктите, на които до голяма степен се дължи възходът на компанията. В АМ серията Acid е добавен вариант с цифрово означение „3“, който е с тяло от магнезиева сплав и карбон, Cr-Mo ос и титанови „щипки“ на автомата. Теглото им е 327 грама, а препоръчителната цена 299 евро. Разбира се, на разположение са и два по-евтини модела срещу известно увеличение на теглото. При DH модела Mallet също има три модификации, а промените във външния вид засягат главно платформата, която вече е с болтове, вместо с назъбени стоманени плочки. Оста също е олекотена, а при Mallet 3 „щипките“ са от титан, за да се постигне тегло 440 грама при цена 249 евро. За сравнение, Mallet 1 тежи 540 грама и струва 89 евро.

Най-голям интерес на велоизложенията като че ли предизвикаха готовите колела на Crank Brothers, за които все още не се знаят много подробности, освен видимите с просто око, които всъщност не са малко. Моделите засега са два – Cobalt (XC) и Iodine (АМ). Ще ги „подхвана“ откъм каплите, които са с Y-образен профил в областите за захващане на спиците и с V-образен между тях. Самите спици се свързват чрез каплата посредством специални стоманени цилиндрични елементи, разположени напречно в основата на споменатия Y. Това премахва нуждата от дупки в каплата (освен тази за вентила) и я прави съвместима с безкамерни гуми, а също и по-здрава (според Crank Brothers). Спиците са 24 броя, хванати по двойки към всяко цилиндърче. Те са прави (без извивка при фланеца на главината) и се състоят от две части с приблизително еднаква дължина, които се навиват една в друга. Представете си, че едната част е нипел, обаче дооооста дълъг. Частта откъм каплата е стоманена, а тази откъм главината е от алуминиева сплав. Спицата се затяга с нормален ключ за спици, а подмяната й е възможнаа без демонтиране на каквито и да е други компоненти, дори гумата. Главините са с алуминиево тяло, капсуловани лагери, захват с 6 болта и храпов механизъм с 6 зацепващи палчета. Интересни са QR шишовете с лостче, състоящо се от две части – обяснението на Crank Brothers е, че по този начин двете половинки си делят силата на стягане 50:50, което прави затварянето на всяко от лостчетата по-лесно, отколкото ако бяха едно цяло. Очаква се при предните колела да има и главини за 20мм проходна ос. За теглото и цената все още няма сигурни данни.

Друг интересен продукт са регулируемите колчета за седалка Joplin, за които Crank Brothers закупиха лиценз за производство и разпространение от Maverick, които досега ги предлагаха под името Speedball. Както личи и от снимките, в тях има вграден амортисьор, чрез който може да се променя височината на седалката и след това да се връща обратно. Имайте предвид, че не става дума за амортисьорно колче, което да поема неравностите на терена, а само за такова, което променя дължината си. Концепцията определено не е нова, но „прочитът“ на Maverick/Crank Brothers изглежда достатъчно добре, за да намери почитатели. Американците явно са решили, че и бумът на дългоходовите ендуро/АМ велосипеди в последните години ще помогне за това продуктът им да намери своята ниша. Ходът на колчето е 75мм. Joplin се предлага в два варианта: по-евтиният е L (от „lever“) – при него промяната се извършва с лостче, попадащо под седалката, теглото е 461 грама, а цената 250 евро; при R (от „remote“) командването става дистанционно от кормилото, което повишава удобството, теглото до 534 грама (с жило и броня) и цената до 275 евро. И двете модификации са с дължина 382мм, диаметър 30.9 или 31.6мм и гаранция 2 години.

Очакват се и нови курбели с интегрирано средно движение в серията Cobalt. Моделът SLi е с три венеца, а Cobalt S е само с един плюс предпазна плоча.

За контакти:
www.onedistribution.com
www.crankbrothers.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>