Интересни продукти: DT Swiss RWS и още нещо…

Механизмът за бърз монтаж и демонтаж на колелата на велосипеда, състоящ се от шиш и ексцентриков лост, който на английски се нарича Quick Release (оттам и съкратеното му наименование, добило широка популярност – QR), е създаден през далечната 1922г. от Тулио Кампаноло за целите на тогавашните шосейни велосипеди и до ден днешен се използва като основен стандарт за десетки видове велосипеди с най-различно предназначение. В последните години развитието на байковете за спускане и фрийрайд, както и широкото разпространение на т.нар. АМ/ендуро модели доведе до много по-масово използване на проходни оси (20мм отпред, 12мм отзад), включително такива, които лежат на принцип, сходен с този на QR-а (типичен пример е Maxle на Rock Shox), но въпреки това добре изпитаният механизъм си остава масово разпространен навсякъде, където здравината и коравината не са най-важното и се дава приоритет на теглото и/или удобната и лесна употреба. Може и да не ви се вярва, но някои хора са склонни да похарчат „луди пари“ за някои „ексцентрични“ екцентрикови лостчета, каквито не липсват на пазара – супер-леки материали, изтънчен дизайн, устройство против кражба са някои от нещата, които могат да оправдаят високата цена на този дребен и на пръв поглед незабележим компонент. Позволих си този кратък преглед на тема QR, защото смятам в следващите редове да ви представя една интересна алтернатива на тази система, разработена от небезизвестния производител на главини и спици (а напоследък и на други продукти) DT Swiss и напълно съвместима с досегашните продукти.

RWS е съкращение от „Ratchet Wheelmounting System“, което пък в превод означава нещо като „система с тресчотка за монтиране на колелото“. Както виждате, дори само името в голяма степен изяснява нещата. За разлика от класическия QR, тук няма ексцентриков лост, а механизъм с болт и тресчотка. Последното позволява безпроблемно опериране с лостчето дори в малка част от оборота му. По този начин можете да стегнете главината към рамката, при това DT твърдят, че се постига до 50% по-голяма стягаща сила. Швейцарският производител се е постарал да направи продукта си с най-високо качество, което включва:  липсата на пластмасови части по стягащия механизъм, така че да не се влияе от топлината, генерирана от дискови спирачки; различни варианти за ос – стоманена, титанова или алуминиева (за този вариант след малко); карбоново лостче.

За планински велосипеди се предлагат три модела RWS:

– със стоманена ос – размери 100мм, 135мм, 140мм и 145мм, тегло от 47 до 52 грама.

– с титанова ос – размери 100 и 135мм, тегло 40 и 42 грама.

– RWS thru bolt – това е доразвитие на системата, при което се използва директно проходна ос от алуминий 7075 с диаметър 9мм (предна) или 10мм (задна). Въпреки това механизмът остава напълно използваем с рамки, предвидени за QR главини. Единствената уловка е, че самият механизъм не е съвместим с нормалните QR главини и може да се ползва само в комбинация с някои от моделите на DT чрез специални преходници. RWS thru bolt се предлага в размери 100мм отпред и 135мм или 150мм отзад, а теглото е впечатляващо – 52, 66 и 69 грама.

Другото „нещо“ е един продукт, който все още не е официално представен, но информация вече се появи тук и там в интернет. Става дума за леки ХС колела от най-висок клас с означението XRC 1250. Запознатите с абревиатурите на DT веднага ще разчетат посланието на името: 1250 грама (за комплект предно и задно колела) и използване на карбон – не къде да е, а за направа на каплите, които тежат едва по 330 грама. Останалите компоненти също са изстискани откъм тегло – главини с керамични лагери, алуминиеви нипели, спици Aerolite и, разбира се, RWS с титанов шиш. Цената за удоволствието да притежавате такъв продукт, когато се появи на пазара, няма да е ниска – спряга се стойност около 3300$.

За контакти:
www.dtswiss.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>