Shimano 2009 – първи вести

Слуховете за някои нови продукти на Shimano тръгнаха още преди няколко месеца и дори бяха обсъдени във Форумите на МТБ-БГ, но в последните дни из интернет се появи и по-подробна информация, придружена от снимки, която има много по-официален вид.

Тъй като все още не разполагам с официално пресизявление по въпроса, ще оставя по-подробното представяне на тези новости за по-следващ момент, когато ще имам и  снимки на продуктите. Дотогава можете да се поразтърсите из интернет за следните неща: 

– Нов стандарт за предна проходна ос с диаметър 15мм и разстояние между ушите на вилката 100мм, носещ името E-Thru. За разлика от стандарта с 20мм ос,  предложеният от Shimano е насочен към ХС/AM сегмента с основна идея да повиши здравината и коравината на компонентите спрямо 9мм QR ос, като в същото време запази теглото на системата от вилка и главина по-ниско от това на 20 милиметровия стандарт. По първоначални данни разликата в теглото между главината за E-Thru и тази за 20мм при серията XTR е около 100 грама. Засега са готови 15мм главини в сериите XTR и XT, както и цяло предно колело в класа XT. E-Thru е замислен като отворен стандарт, т.е. всеки производител ще може да се присъедини към него. Засега е известно, че Fox Racing Shox вече са готови със своя вилка, използваща 15мм проходна ос. 

– Нова серия компоненти, носеща името SLX. Тя е наследник на LX, която ще продължи да съществува, но с насоченост към хибридни и градски велосипеди, докато SLX е изцяло за планинска употреба, като е наблегнато на това, че компонентите са достатъчно здрави и надеждни за целите на АМ велосипедите. Сред компонентите има заден дерайльор Shadow, главина за 20мм проходна ос, курбел с два венеца и предпазна плоча, спирачки с технологията Servo Wave… заемките от тазгодишната серия XT са много.  

Както казах, очаквайте повече подробности в бъдеще.

Коментари по темата
https://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=31722
https://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=33568

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>