Сложи каската в… джоба си!

Е, може би не точно в джоба на панталона, макар че в определени случаи вероятно и там би се побрала, но в джоба на раницата или пък в някоя чанта не би имало проблем.

Разбира се, става дума не за коя да е каска, а за една по-специална, която е сгъваема. Името й е Stash (на англ. означава „спестявам, събирам“), струва около 80 евро и вероятно през тази година ще я видим и на българския пазар.

Според производителя Stash е подходяща за множество спортове, сред които и колоезденето. Да, ясно ми е, че карането в планината с нея може би не е нещото, което ще хукнете да правите утре, но това не прави Stash по-малко интересен продукт. Всъщност каската отговаря изцяло на стандартите за велосипеден спорт, така че пречки в тази насока няма, но дали дизайнът, проветрението и останалите глезотии, към които повечето от нас имат определени изисквания, могат да бъдат осигурени от Stash, не се наемам да кажа.

Така или иначе основната целева група на този продукт едва ли са точно планинските колоездачи, а по-скоро хората, които използват велосипеда си за придвижване из града или пък за велотуризъм и често се сблъскват с нуждата да намерят подходящо място за каската си, когато тя не е на главите им. Не е тайна, че  формата на тези най-важни защитни средства съвсем не е оптимална, когато стане дума за прибирането им някъде – в „градска“ раница с нормален размер например каската би заела една сериозна част от наличния обем, при това затруднявайки поставянето на някои други предмети. Създателите на Stash са решили да преодолеят тези проблеми.

Концепцията е проста – страничните части на каската се сгъват навътре с помощта на специални панти, така че да заемат част от пространството, което по принцип е предназначено за главата. По този начин формата става доста по-удобна за наместване в чанта, чекмедже или дори в жабката на колата, а заеманото място се използва по-ефективно. Конструктивно каската е направена така, че в разгънато състояние да изпълнява добре защитните си функции и да покрива стандарта ЕN1078 за този тип продукти. Самите панти са почти незабележими и незапознат наблюдател може и да не разбере, че Stash може да променя формата си.

Към каската се предлагат и допълнителни аксесоари – стандартно тя идва с калъф, който да я изолира от останалите предмети, с които ще я поставите в съседство, а за почитателите на „системната интеграция“ се предлагат и чанти (тип раница или пък за рамо), в които освен Stash можете да сложите и лаптопа си, документи и други необходими вещи.

Stash получи признание и по време на изложението Eurobike, където получи награда от организацията International Forum Design Hannover в категорията „Облекло и екипировка за колоездачи“.

За повече подробности:
www.stashkit.com
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>