Облечете се подходящо с продуктите на One Distribution

Облеклото си е важно нещо. Едно от най-важните и, за съжаление, все още едно от най-пренебрегваните от много български колоездачи. Може би защото покупката на специализирани дрехи за колоездене изисква допълнителна инвестиция. Но всеки, който е опитал карането с подходящо облекло, ще ти каже, че нивото на комфорт се покачва чувствително и инвестицията си струва.

Ще ти предложим няколко съвета за обличане в студено и неприветливо време, подкрепени с примери на конкретни модели от реномирани марки, които можеш да намериш на българския пазар. Търси ги при партньорите на One Distribution.

Едно от основните правила за обличане при студено време: ако ти е топло, когато излезеш, значи си се навлякъл. Второ основно правило: по-добре е да се облечеш на „пластове” – повече по-тънки дрехи дават по-добри резултати от по-малко по-дебели. Трето правило: подбери такива материи, които спират студа и вятъра, задържат топлината и пропускат парата/потта навън.

За XC ти трябва топъл зимен клин за краката, по възможност ветро- и водоустойчив. Ако вали или е много кално и мокро, може да сложиш отгоре тънък дишащ панталон от материя, която спира водата. За горната част на тялото започни с тънка дишаща фланела, сравнително плътна по тялото, която да задържа топлината и да пропуска потта. Вторият пласт зависи от условията навън. Ако не е много студено и ветровито, достатъчно би било едно тънко дишащо ветроустойчиво яке. Ако е мокро, ветровито или вали в момента, слагаш още една не много дебела дишаща блуза, която не задържа влага, а отгоре ветро- и водоустойчиво яке. За ръцете ти трябват подходящи зимни ръкавици за колоездене. За главата можеш да добавиш под каската много тънка поларена шапка или кърпа (бандана). Ако си с XC обувки, мисли за гамаши, за да не ти измръзнат краката. Другият вариант е да караш със специални зимни колоездачни обувки или с хубави планински обувки за сезона. 

За DH сложи зимен клин и добави върху него тънък дълъг панталон, който да не се мокри, да не се къса лесно и е достатъчно широк, за да побере протекторите, но без да ти пречи. За горната част на тялото отново се започва с тънка проветрива фланела, върху нея някаква блуза, която да не задържа влага и отгоре тънко яке за каране, което да ти осигурява свободно движение дори когато си с протектори. За краката ти трябват стабилни обувки, които не пропускат лесно водаи хубави топли (термо) чорапи, които да не задържат влагата, отделяна от тялото. За ръцете по време на каране най-добри са зимните ръкавици за колоездене. Докато си на лифта е хубаво да имаш дебели ръкавици (за ски или сноуборд) и нещо допълнително за обличане – например втора блуза под якето.

Следвайки тези елементарни напътствия, няма да мръзнеш и ще се прибираш винаги сух и приятно загрял от карането, а студените дни няма да ти изглеждат неподходящи за яхване на байка.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>