Zefal Swan

Поглеждайки към изминалите два месеца, не си спомням скоро да е имало толкова дъждовна есен. Слънчевите дни (поне над Софийското поле) се броят на пръстите на ръцете ми. При такива условия вероятно и най-лютите противници на калниците (да, има и такива все пак) вероятно са се замислили за ползите от тези аксесоари. Аз се бях замислил по-рано и още през пролетта си купих комплекта Swan (преден и заден) на френския производител Zefal. Трябва да отбележа, че двата калника всъщност се продават като съвсем отделни продукти, всеки с цена 19,90лв., така че ще ги разгледам последователно и независимо един от друг.

Swan F е калник за планински велосипеди, „съвместим с повечето амортисьорни вилки на пазара” по думите на Zefal. Разбира се, няма как да докажа това твърдение, но съм склонен да му вярвам, защото изпробвах продукта върху две доста рзлични вилки и успях да го монтирам дори на тази от тях, където по принцип не би трябвало да стане. Какво имам предвид? Както много други подобни продукти, самият калобран при Swan F се монтира към специална приставка, която от своя страна се заклинва в стержена на вилката от долната му страна. Това става чрез специални втулки и един разширяващ се цилиндричен елемент. Когато навивате болта за фиксиране, той разширява цилиндъра, а той от своя страна разширява втулката и я застопорява към вътрешната страна на кормилната тръба. Различните втулки служат за напасване на приставката към различните вътрешни диаметри на стержените. Дотук добре, но при едната вилка, на която монитрах Swan F, се оказа, че отворът в долната част на стержена е доста по-малък от очакваното и никоя от втулките не може да влезе там, камо ли в комбинация с приставката. Нямах друг избор, освен да пробвам (въпреки липсата на инструкции от производителя в тази насока) да монтирам приставката директно – все пак цилиндричният елемент също се разширява, така че го фиксирах към стержена и „работата заспа” без никакви усложнения впоследствие. Така че, смея да твърдя, Swan F наистина е доста универсален в това отношение.

Широчината на калобрана е 62мм, което осигурява добра защита от пръските дори когато карате с по-голям размер гума. Дизайнът на калника е спортен и според мен добре изглеждащ. По-важното е, че не съм имал никакви проблеми и нежелани съприкосновения с него, а защитата от кал е на очакваното ниво. Монтажът и демонтажът към приставката стават бързо и лесно, а както стана ясно, възможности за реглаж не липсват. Извод: Swan F се оказа напълно достатъчен за нуждите ми и не успях да намеря никакви недостатъци в него, така че бих го препоръчал на всеки, който търси калник от този тип.


Swan R (моделът за отзад) е с ширина 68мм, а дължината и извивката му осигуряват добра защита от калта, защото покриват голяма част от задното колело. И този продукт е предназначен за планински велосипеди, включително такива със задно окачване, поради което е снабден с достатъчно вазможности за реглаж (по вертикал), така че да не си пречи с окачването и с движението на задницата нагоре. Врътките, с които се осъществява настройката и се фиксира желаното положение, са приятно заоблени (предполагам с мисъл за външния вид), но това ги прави по-неудобни за работа с поизмръзнали пръсти и с някои видове ръкавици.

Най-големи проблеми обаче имах със системата за прикрепване към кола за седалката. Като цяло замисълът не изглежда лош – пластмасов каиш се увива около тръбата и се застопорява с блокираща катарама, след което се притяга към гумирана основа с помощта на ексцентриково лостче. Според Zefal този механизъм работи успешно с колци от 25 до 32мм, но моят опит със Swan R показа, че при някои размери, сред които и широко разпространеният 27,2мм, притягането не е достатъчно силно и калникът проявява желание за разместване, особено когато става дума за твърдак и каране по технични терени. Освен това имаше и 2-3 случая, в които механизмът „изпусна”, докато намествах калника в правилна позиция. В други случаи (кол 31,6мм) Swan R пасна добре и не ми създаваше ядове. Предполагам, че ако зъбците на катарамата бяха по-нагъсто, настройката щеше да е по-фина и проблемът нямаше да съществува. Затова бих препоръчал да потърсите начин да пробвате калника, преди да го купите. Това се отнася  за каране в планината по средно технични терени. По асфалт, както и при по-гладки пътеки и черни пътища или при изкачвания, склонността към разместване не е толкова силно изразена или напълно отсъства. Като цяло смятам, че закопчаването към кола за седалката може (и трябва) да бъде направено по-добре.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>