Avid Juicy 7

Появата на Juicy 7 преди години бе предшествана от големи очаквания, но хидравличната спирачка на Avid като че ли успя да ги оправдае в достатъчна степен, поради което едва ли е учудващо, че и досега този модел остава доста популярен, въпреки че конкуренция не липсва. През годините „седмицата” се превърна в нещо като база, от която произлязоха както по-евтини, така и по-скъпи модификации (Juicy Ultimate, Juicy 7 Carbon, Juicy 5 и Juicy 3). Понастоящем цената на Juicy 7 (за един брой) е 299лв. със 160мм диск, 309лв. със 185мм диск и 319лв. с 203мм диск. Аз карах комплект предна и задна със 185мм ротори.

Малко ми е трудно да пиша за продукти като „сокчетата” (така ги наричат разговорно – в превод от англ. “juicy” означава „сочен”, а “juice” e „сок”), които са на пазара от години и са добре познати на мнозина. Част от читателите на МТБ-БГ със сигурност са имали възможност да съберат собствени впечатления от този продукт. Не е тайна, че има както хора, които са напълно доволни, така и такива, които са имали някакви неприятности – най-често свързани с прегряване при продължително спиране. Започвам статията по този начин, защото аз съм от първата група хора и ми е трудно да формулирам някакви оплаквания от работата на спирачките. Да, чувал съм такива, но тук мога да споделя само личния си опит, за щастие безпроблемен. И не е да не съм спирал с тях, напротив! Вярно, не съм „бързак” по трасетата за спускане, но точно затова се налага да спирам по-често и по-продължително. А нерядко попадам и на пътеки, където се случва спирачките дълго време да бъдат „държани изкъсо” и въпреки това не съм имал проблеми с прегряване, така че за мен Juicy 7 е една надеждна спирачка, която не страда от „висока температура”.

Спирачната сила бе отлична за моите нужди. Уточнявам, че спирачките бяха монтирани на АМ велосипед, което е и предназначението им според производителя (при такъв размер ротори), и карани в разнообразни условия, от леки пътеки и черни пътища до обичайни за спускачите маршрути, но най-често по пътеки със средна или висока техничност, които са далеч от лифтови съоръжения. За няколкото месеца, в които използвах „сокчетата”, не съм изпитвал недостиг на спирачна мощ, нито пък ми е идвала в повече. Редно е все пак да отбележа, че критериите ми за достатъчно „сила” при спиране невинаги съвпадат с тези на спускачите. Ако смятате, че повече мощ винаги е по-добре, вземете си 203мм ротор за предното колело.

Ако има нещо, което не ми хареса особено, това е „мекотата” в лостчето – то „слиза” доста близо до кормилото, за да се достигне точката на ефективно спиране. Разбира се, решение за това има. Един от вариантите е да свалите предното колело и внимателно да натиснете лостчето няколко пъти, така че накладките да се доближат леко една към друга. Подчертавам, действайте внимателно, за да не си докарате беля – ако не знаете какво правите, по-добре потърсете квалифицирана помощ. С описаната процедура ще доближите накладките до диска, което ще скъси хода на лостчето. Разбира се, възможно е „по-мекото” усещане при фабричната настройка да ви хареса, т.е. този абзац да е излишен за вас.

Ето, че стигнах и до модулацията – още едно понятие, където всеки обикновено си има свое мнение. Все пак, най-често съм срещал (и споделям) обяснението, че това е възможността да упражнявате прецизен контрол върху спирачките, респективно върху спирането. Както се досещате обаче, за различните хора това би могло да означава различни неща… Затова ще говоря само за себе си, даже ще се повторя – комбинацията от спирачна сила и контрол върху нея паснаха добре на нуждите ми, така че за мен модулацията на Juicy 7 е добра. Все пак искам да отбележа, че базата ми за сравнение все още не е особено широка. Безспорно от голяма полза е и настройката на контактната точка на накладките. Казано по-просто, колко свободен ход да има лостчето, преди накладките да се допрат до диска и да започне същинското спиране. Реглажът се осъществява чрез червената врътка при лостчето, която може да направи няколко оборота, така че контролът е достатъчно прецизен. Не съм се възползвал твърде често от нея, тъй като държах спирачките си в позиция за най-бързо „захапване”, за да компенсирам твърде големия за моите предпочитания ход на лостчето (вж. предишния абзац).

Като споменах за лостчето, формата му ми допадна, но в това отношение никога не съм бил „капризен” и рядко се случва да попадна на неудобни лостчета. Лостчетата са обръщаеми, т.е. можете да използвате всяко от тях като ляво или дясно, следвайки няколко прости стъпки, описани в упътването за потребителя. Avid са добавили и специално „изключване” на лостчетата – простете ми неумелия израз, но наистина не знам как да нарека тази функция, става дума за следното: ако избутате ръкохватката на лостчето навън от кормилото, тя с отчетливо щракване ще заеме друга позиция, при която е трудно достижима с пръсти. Идеята е да се създаде пречка за лесно натискане на лостчето (по погрешка) в случаите, когато колелото е свалено и между накладките не е поставена специалната вложка. Болтът за настройване на отдалечеността от кормилото също е по-лесно достъпен, когато лостчето е в „отворена” позиция.

Една неприятна черта, за която се сещам, е пронизителното „цвилене”, което понякога издава задната спирачка. Най-често го прави при по-продължителни и тежки спирания, макар че не съм сигурен дали съм доловил точната закономерност на тези прояви. Звукът е стряскащ, но не се отразява на работата на спирачката – само на нервната система. За щастие подобни преживявания бяха рядкост.

Juicy 7 работи със спирачна течност DOT 4 или DOT 5.1, като за втората Avid твърдят, че достига точката си на кипене много по-бавно, поради което се явява допълнителна защита срещу прегряване. За сравненията между DOT и т.нар. минерално масло, използвано от някои други производители, може да се говори много – за някои хора със сигурност има значение какъв тип флуид използва спирачната им система.  На мен, честно казано, ми е все едно, стига да спира добре и да не прегрява.

Накрайниците за свързване на маркуча към апарата са от типа, който позволява промяна на ъгъла им в процеса на монтажа, така че да се постигне подходяща позиция при различни рамки.

За Juicy 7 с ротори 185мм везната показа тегло 488 грама за предна и 522 грама за задна. Това не е малко. Вярно, Juicy 7 не претендира да е спирачка за почитателите на ниското тегло и за състезателите по крос-кънтри, но вече има нейни конкуренти сред АМ продуктите, които излизат с няколко десетки грама напред.

В заключение мога единствено да повторя, че оставам с много добри впечатления от Juicy 7 – може и да не е „върха на сладоледа” във всички отношения, но на мен ми осигури много добро спиране и надеждна работа на приемлива цена.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Коментари по темата

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>