Нови и интересни продукти: Arantix от Delta 7

„Arantix е най-напредничавата композитна рамка в света”, твърдят създателите й от компанията Delta 7 Sports. И ако по този въпрос биха могли да възникнат някакви спорове, едва ли има човек, който би отрекъл, че това е един много интересен и високотехнологичен продукт, заслужаващ немалко внимание.

Не е никак трудно да се види какво отличава Arantix от останалите карбонови рамки! Решетъчната структура на тръбите направо се набива на очи. Името на тази технология е IsoTruss®. Разработена е от Центъра за модерни структурни композити към Brigham Young University. Компанията Delta 7 Sports пък е решила да се заеме с внедряването й за целите на велосипедната индустрия.

Макар че на пръв поглед рамката изглежда много крехка и чуплива, усещане, което се засилва, когато човек разбере, че теглото й е около 1,25кг, създателите й твърдят точно обратното и прилагат немалко аргументи. Структурата на „тръбите” на практика се състои от множество ферми (фермата е конструкция, която се състои от прави стройни елементи, образуващи триъгълници), което според сметките на инженерите позволява по-добро разпределение на натоварванията при използване на по-малко материал. С други думи, за постигането на едни и същи якостни характеристики, рамка от типа на Arantix ще използва по-малко количество „нишки” от ценния композитен материал. Допълнителен плюс е използването на карбон с много високо качество, което не може да се каже за всички производители на композитни рамки. Това важи както за самата „мрежа”, така и за свързващите муфи при челото, средното движение, седалката и ушите на задницата. А за още по-добри резултати технологията IsoTruss® позволява модифициране на елементите на фермената структура в различните части на рамката, така че на някои ключови места да има повече материал, а на други по-малко, ако това е необходимо за постигане на резултати като коравина, комфортна возия и др. Стандартизирани тестове за коравина и устойчивост на огъване и счупване, които производителят е провел, са показали, че „тръбите” на Arantix имат сходни показатели с тези от висококачествените алуминиеви сплави. Затова не е учудващо, че Delta 7 не смятат да поставят ограничения за теглото на колоездача, каквито се срещат при някои от другите свръхлеки рамки на пазара.

Едно от най-съществените преимущества на фермената композитна структура спрямо „класическите” карбонови рамки се крие в последиците, които могат да възникнат вследствие на извънредни натоварвания, каквито са механичните удари например. Известно е, че в това отношение карбонът е уязвим, т.е. при пряко въздействие върху стените може да се образува пукнатина, която да застраши цялата рамка или компонент. Не и при Arantix, твърдят от Delta 7. В случай, че нещо успее да увреди рамката, щетите най-вероятно ще се ограничат до пукнатини в един или няколко елемента на конструкцията и това няма да е толкова фатално, колкото счупването на цяла тръба например, защото всеки елемент от IsoTruss® структурата понася натоварванията в дадена област заедно с още 23 други.

Серийното производство на рамката ще започне в началото на 2008 година с първи доставки през пролетта, но засега не се очаква количествата да са големи (150 рамки годишно с евентуален ръст до 3 модела и 1000 бройки в рамките на три години), което ще е допълнителен аргумент за хората, търсещи своя уникален велосипед. Цената на рамката, както може да се очаква за продукт, използващ толкова нова технология и предимно ръчен труд при изработката, ще е доста респектираща – около 6995 щатски долара.

За повече подробности можете да посетите сайта на Delta 7 delta7sports.com, както и този на създателите на технологията IsoTruss® www.isotruss.org

Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>