Giant 2008

В последните 2-3 години Giant последователно разширяваха приложението на окачването си с променлива опорна точка Maestro до момента, в който то се използва от всички „меки” модели на марката от среден и висок клас. За 2008г големият производител е подготвил две основни новости – моделът Trance X и обновената версия на Reign.

Trance X идва като резултат от две основни цели: да се запълни нишата за велосипед със 120-130мм ход на задницата в каталога на Giant и да се намали теглото. Ако се водим от името, новият велосипед е доразвитие на модела Trance (както е и при Reign  и Reign X), но с повече ход – 127мм, т.е. 5 инча. По-същественият напредък обаче се крие в намаляването на теглото с 244 грама спрямо тазгодишната рамка на Trance. Това е станало при запазване на здравината, тъй като повечето ход предполага и по-големи натоварвания. За целта са направени цял куп промени, най-съществените от които засягат конфигурацията на окачването. При досегашните модели с Maestro задният амортисьор минаваше през отвор в долната тръба и се захващаше в специална „клетка” под нея. При Trance X това вече не е така, което е наложило разместване на ставите на окачването, като кобилицата се е качила по-нагоре. За да се оптимизира максимално теглото, долният край на шока и долният чифт планки на окачването споделят обща ос. Тръбите на предния триъгълник също са „пипнати”, така че да се получат устойчиви зони при заварките, без да има нужда от масивни и утежняващи елементи. На помощ, разбира се, е дошло хидроформирането. Така например подсилващата тръба при седалката е заместена от нов профил на горната тръба, който увеличава контактната площ със седалковата.

Trance X ще се предлага в две окомплектовки – по-скъпата е с означение „0” и включва вилка Fox 32 F120RL 120мм, заден амортисьор Fox Float RP23, кормило, лапа, кол за седалка и курбели Race Face Deus, спрачки Avid Juicy 7, движение Shimano XT със заден дерайльор XTR, колела Mavic CrossMax SL и гуми Michelin XCR-AT 2.00. Теглото на целия велосипед е около 12,1кг.

Разбира се, би било нелогично моделът Trance, който е със 107мм ход, да остане по-тежък от своя съименник с добавка „Х”, така че за 2008г той е подложен на същата диета и е олекнал с 250 грама.

Промените, довели до намаляване на теглото при Trance  и Trance X, са използвани и при обновяването на модела Reign, който е със 150мм ход на окачването. И тук виждаме нова позиция на шока, водеща след себе си промемено разположение на ставите, както и нов преден триъгълник. Резултатите по отношение на теглото са още по-впечатляващи – повече цели 738 грама са „свалени” спрямо досегашния модел. Основните компоненти при Reign 0 са вилка Fox 32 Talas 140мм, заден амортисьор Fox Float RP23, кованди Sram X.9 Trigger, заден дерайльор Sram X.0,   курбели, кормило, лапа и кол за седалка Race Face Deus XC и колела Mavic CrossMax SL.

http://www.giant-bicycles.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>