ХС и траял в Плевен

Въпреки очакваното лошо време през уикенда, на 20 октомври в Плевен се проведоха две състезания – едното в дисциплината крос-кънтри, а другото по траял. Те бяха организирани от „Велоцентър“ – Плевен, а сред спонсорите бяха и Балканвело, Drag и Shimano. Ето какво се случи в Дунавската равнина в края на сезона…

Организацията и на двете състезания бе скромна, но от сърце. Личеше си, че колоездачната общност в Плевен задружно е впрегнала усилия наред с екипа на магазин „Велоцентър“, за да маркират трасето за крос-кънтри и да подсигурят другите елементи на проявата. А за надпреварата по траял основната тежест бе изнесена от самите участници, които подготвиха трасетата. Организаторите осигуриха и за двете състезания парични награди, което е повече от похвално.

Трасето за крос-кънтри бе „изградено“ в парк „Кайлъка“ и включваше поредица от пътеки и черни пътища с обща дължина между 4 и 5км., които образуваха нещо като два отделни кръга, които се срещаха в една точка, при която се осъществяваше прехода от единия към другия. Не ми стигна времето да го обходя цялото, но от половината, която видях, както и от мненията на състезателите, мога да обобщя, че теренът бе лесен и поради това дост бърз. Изкачванията бяха плавни и гладки, а при спусканията имаше много завои, но като цяло нямаше трудни участъци, така че надпреварата бе доста „спринтьорска“. За някои добре, за други не чак толкова, но на практика това направи борбата за първото място много оспорвана от началото до края. Състезателите завъртаха обиколките толкова бързо, че в началото направо ме сварваха неподготвен – едва след второто им минаване успях да вляза в техния ускорен ритъм.

За съжаление участниците не бяха много на брой – дали заради страшните прогнози за дъжд, дали заради късната дата, но във всички категори се включиха само по няколко души. Мнозина от изявените български ХС състезатели отсъстваха. Въпреки това, както вече споменах, при мъжете надпреварата бе доста люта. До третата обиколка начело бе Богдан Бояджиев (Drag), но по гладките пътеки той не успя да натрупа преднина в спусканията и съпрениците му Атанас Миков (Велоцентър – Плевен) и Тодор Ангелов (Казанлък) успяваха да го следват доста плътно. По време на четвъртата обиколка Боби изгуби водачеството си и остана на трета позиция, а Тодор излезе начело, следван плътно от Атанас. И така до края на състезанието. В другите категории нещата се развиваха по-спокойно, но участниците, голяма част от които бяха от Плевен, определено се раздадоха с младежки ентусиазъм. При юноши старша възраст най-бърз бе Мартин Мирчев (Плевен), а при младшата категория победител стана Огнян Вълев (Севлиево). Само една жена, Соня Димитрова (София), взе участие в надпреварата.

Към обяд екипът на организаторите и самите участници в ХС състезанието се преместиха в центъра на Плевен, където протичаше усилено подреждане на палети и макари. Всичко се решаваше спонтанно и в движение от самите траялисти, които и този път се показаха като една от най-сериозните и сплотени групи, когато става дума за състезания. Почти всички редовни съперници бяха налице.

Това бе четвъртата проява в тази дисциплина за 2007г., така че почитателите на този вид каране имат повод да са доволни. А пък аз имам затруднения да коментирам надпреварата, без да се повторя с предишни репортажи. И този път участниците бяха разделени чрез квалификация в две групи, които после се състезаваха по различни като трудност трасета. Като вземем предвид демонстрираните през целия сезон умения, а още повече трудните естествени трасета в Сопот, трудно ми е да определя дали препятствията в Плевен бяха по-тежки или спрямо останалите състезания през тази година. Няма спор обаче, че бяха интересни и че участниците в група А с лекота преодоляваха впечатляващи височини и дължини. Не се шегуват, ама никак!

Първи в група А стана Александър Толев от Казанлък, за когото 2007 година определено може да се нарече успешна. Второто място бе заслужено от Симеон Предов (София), който имаше една наказателна точка, но пък може да се похвали с най-бързо време за преминаване на трасетата. Трети е Васил Радушев от Русе. В група Б първите места бяха заети от Крум Методиев, Атанас Бараков и Самуил Бакалов.

Очаквайте скоро и галерия със снимки от двете състезания.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>