Sigma Sport BC 1606L

Когато става дума за велокомпютри, германската марка Sigma Sport отдавна е на една от водещите позиции в света, а също и на българския пазар, където присъства от години и продуктите й се предлагат да достъпни цени. Затова когато реших да сменя измервателния уред на велосипеда си, изборът ми се свеждаше не толкова до марката, колкото до конкретен модел от каталога на Sigma Sport, който включва не един и два продукта – от най-евтините и опростени компютърчета до топ-модела BC 2006 MHR, който има над 20 функции, сред които пулсомер и висотомер. Тъй като нямах нужда от чак толкова екстри, реших да се насоча към модела BC1606, който има „само” 16 функции – два пъти повече от осемте, които някога смятах за предостатъчни…

 

Базовата цена на този модел е 47,90лв. за самия уред и стойка, която е свързана към датчика с кабел. Оттук обаче започват многото възможности за избор. Връзката между стойката и датчика може да е безжична, предлага се и допълнителен датчик за отчитане на каданса (без него тези функции на компютъра не са активни), а също и стойка за втори байк, която позволява уредът да отчита данни от два различни велосипеда. От изброените аксесоари аз си взех само втора стойка, която струва 18,90лв.

На книга BC 1606L има 16 функции, макар че аз успявам да ги „докарам“ дори повече! Ще ги изброя в няколко групи, добавяйки коментар за тези от тях, които заслужават повече внимание:
– текуща скорост, средна скорост, максимална скорост – тези са добре познати на всеки. Към тях е добавено и сравнение между текуща и средна скорост под формата на стрелка, сочеща нагоре (когато се движите по-бързо от средната скорост) или надолу.
– изминато разстояние („дневен” брояч) и специален регулируем брояч (километраж), който за мен се оказа една от най-полезните функции. Той може да се настройва и да отчита натрупването на километри при многоетапни/неколкодневни карания, т.е. потребителят може да нулира изминатото разстояние всеки ден, а общото разстояние за прехода да се трупа на специалния брояч. Другият вариант е да му зададете обратно броене на разстоянието, което би било полезно, за да следите колко километра ви остават до края, ако предварително знаете дължината на етапа/прехода. Обратното броене може да се ползва и с тренировъчна цел (предполагам).
– Аналогични на горните функции са меренето на времето за изминаване на маршрута („дневен” таймер) и специалният регулируем таймер, който отчита времето с натрупване или с обратно броене.
– Общо разстояние (одометър) – поотделно за всеки велосипед, както и сумарно за двата.
– Общо време за каране (от поставянето на компютъра, т.е. аналогично на одометъра) – поотделно за всеки велосипед и сумарно за двата.
– Часовник и хронометър
– Текущ и среден каданс – само при монтиран допълнителен датчик. Тъй като не се нуждаех от подобна информация, закупих уреда без него, но ако искате да разполагате с подобни данни, има възможност за това.
– Задаване на две различни обиколки на колелото (за два различни велосипеда).
– Памет, която позволява да се смени батерията, без да се изгуби информацията.
– Осветление на дисплея, което е изключително полезно, ако се наложи да проверите информацията при липса на добра осветеност. Лампичката се активира с едновременно натискане на бутоните RESET и SET.
– В активен режим (при движение на велосипеда) общото разстояние и общото време не се показват, което опроставя навигацията и менютата, за да може по-лесно да достигате до текущата информация.

Възможностите за настройка на уреда са впечатляващи – можете да избирате между седем езика, да настроите контраста на дисплея, да задавате общо разстояние и време за всеки от велосипедите и да нулирате поотделно всеки от текущите броячи (може и едновременно, разбира се). Още по-хубаво е, че в упътването има и секция на български език. За навигация и работа с компютъра на разположение са голям дисплей и четири бутона, но функциите са толкова много, че ми бе необходимо доста време, докато запомня всички възможни комбинации и приложения на „копчетата”. Дори е възможно в началото да правите и по някоя „глупост”, т.е. да нулирате нещо, без да искате.

Уредът се монтира към байка с добре познатите при Sigma ластици – може това да не е най-доброто възможно решение (поне на теория), но на практика е достатъчно удобно и не съм имал проблеми с издръжливостта на ластиците. Единствената ми препоръка е в комплекта да бъде включен и още един, по-голям ластик, защото при вилки с по-голям диаметър на долните тръби поставянето на датчика е затруднено повече или по-малко. Стойката на BC 1606L позволява разполагането на уреда на различни места (кормило, лапа, дори рамка). За целта може да се наложи да си поиграете с едни дребни винтчета, но инструкциите в книжката са пределно ясни, така че няма да навлизам в подробности. Поставянето на компютъра върху стойката става чрез завъртане, докато се чуе щракване. Този тип захват се използва от доста производители и е удобен – само се уверете, че уредът е добре наместен в леглото си, за да не го изгубите. „Щракването” е достатъчно отчетливо, така че не би трябвало да имате проблеми, ако сте го чули.

Макар че в момента на покупката бях почти напълно убеден, че толкова много функции са ненужни, мнението ми се обърна още при първите карания. Вярно е, че и досега не съм използвал някои от тях (освен за да се убедя, че работят), но това е главно заради липсата на интерес у мен към по-спортните елементи от карането (например спринтиране за време, тренировъчни режими и др.). Повечето функции обаче влязоха в употреба и ми бяха изключително полезни. Sigma BC 1606L не само осигурява измерване на какво ли не, но го прави и с удобно меню и навигация. А най-хубавото е, че компютърът се предлага на добра цена и с много опции, така че можете да избирате в зависимост от нуждите си. За мен това е един отличен продукт!

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>