Maxxis ADvantage 2.4

ADvantage е един от по-новите модели на Maxxis, разработен с помощта на ХС състезателката Alison Dunlap, от чиито инициали идват и първите две главни букви в името. Създадена с идеята за универсална гума, тя първоначално се предлагаше само с размер 2.1, но явно доволни от качествата й, Maxxis решиха да я уголемят и до 2.4, насочвайки я към любителите на фрийрайда.

 

По света този модел може да се намери в различни варианти – например на американския пазар и в Западна Европа се среща версията с кевларен борд и дурометър 60а, която обаче е по-скъпа. У нас (засега) се внася другата модификация, която е с телен борд, дурометър 70а и цена 36лв.

Теглото е 930  грама – наистина не е никак малко, но нека не забравяме, че Maxxis са прикачили на ADvantage 2.4 етикета „FR” и балонът на гумата е видимо по-голям от повечето модели на фирмата с размер 2.35. Това осигурява доста стабилно „стъпване” върху терена и чудесно „окачване” при малки неравности – возията и контролът върху предницата на байка ми се увеличиха достатъчно, за да го усетя,  както и съпротивлението при търкаляне, осигурено от дълбокия протектор с големи блокчета. Няма какво да се лъжем, ако ADvantage 2.1 е модел за ХС, това не важи за по-голямото й копие. Макар че навъртях доста километри с нея, включително и нагоре, не бих я препоръчал като вариант за продължителни изкачвания и дълги ХС преходи, макар че оцелях и след такива.

Шарката на гумата е взаимствала страничните грайфери на доказания модел High Roller, а в средата има „срязани по дължина” правоъгълни блокчета, разположени под ъгъл спрямо посоката на движение, редуващи се с почти квадратни „надупчени” бутони, които имат и малки „рампи”, т.е. скосявания за улеснено търкаляне. Според мен разделените на две грайфери имат голяма заслуга за доброто поведение на гумата, тъй като дори при стискане те създават впечатление за по-мек материал, понеже се деформират по-лесно. Разбира се, може и да си въобразявам!

Факт е обаче, че останах много доволен от гумата, когато става дума за каране надолу. Имах възможността да я пробвам върху разнообразни терени, без да ме подведе неприятно и изненадващо. Всъщност, един от редките случаи, в които усещах нестабилност, бе по време на пролетното засушаване, когато много от почвите, по които карах, се бяха превърнали в хлъзгав слой камъчета, пясък и прах – тогава гумата на моменти сякаш приплъзваше отгоре, особено при спиране. Известна доза несигурност чувствах и при по-остри завои върху ситен чакъл. В подобни ситуации вероятно би бил полезен по-мек материал на протектора. Все пак, резки и изненадващи загуби на сцепление не е имало. В останалите случаи, върху камъни, чакъл, твърди и рохкави почви нямам никакви забележки. Изненадващо за мен бе доброто поведение на ADvantage 2.4 върху разкаляни и мокри терени. Вярно е, че в такива условия не съм я карал твърде агресивно и с висока скорост, но е показателно, че дори и при спиране гумата не занасяше твърде много и като цяло се държеше предсказуемо. Освен това не задържаше много кал, което за мен си остава загадка, тъй като протекторът определено не е от най-разредените, които съм виждал, нито пък е особено плитък. Разбира се, далеч съм от мисълта да твърдя, че това е гума за кал, но при разумно каране може да разчитате на нея дори върху такива терени.

Гумата е еднослойна, което позволява теглото да се запази в разумни граници, но прави и прехапванията на вътрешната гума по-вероятни. Това обаче е компромис, който ми се струва напълно оправдан.

За съжаление нямах възможност да пробвам ADvantage като задна, тъй като нямах друга толкова голяма гума за отпред, с която да я комбинирам.

Като цяло намирам ADvantage 2.4 за едно добро попадение в по-ниския ценови клас – продукт, който е подходящ за вграждане в базови модели, както и за хора, които не карат прекалено агресивно и търсят предсказуема голяма гума за разнообразни условия, която е с поносимо тегло. Като плюс бих добавил и отличната износоустойчивост – след шест месеца каране отпред, гумата все още изглежда непокътната.

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>