Поглед към FSA 2008

Нарочно казвам само „поглед”, защото това едва ли е всичко ново, което ще видим от Full Speed Ahead през следващия сезон. Ако следите редовно новините, вероятно си спомняте, че се очаква появата на завършени групи компоненти, каквито имат Shimano и Sram, но за тях явно ще трябва да почакаме още. Дотогава обаче не пречи да се занимаем със следните нови продукти:

Вериги – две за десет предавки, т.е. за шосе и една за девет, която става и за планински велосипеди. Общото и за трите модела е, че ще са съвместими с компоненти на конкуренцията, ще имат съединително звено за бързо снаждане и разделяне и заявеното тегло е доста впечатляващо. Например моделът Team Issue 9S, който е за 9 скоростни системи, ще тежи около 270 грама, а една от 10-скоростните вериги е само 240 грама. Част от теглото е спестено чрез специалните „разрези”, направени в пластините на звената.

Курбели K-Force Light АTB – третото поколение е от карбон, с куха конструкция и керамични лагери на средното движение (разбира се, изнесени извън тръбата на рамката). Общото тегло е около 750 грама за стандартната версия с три венеца 22-32-44. Ще има и специална модификация с два венеца – 29/42 зъба и тегло 720 грама.

Колела XC-500T – с тегло около 1,95кг те определено не са сред най-леките, но може би ще компенсират този недостатък с повишена здравина? Във всеки случай основната новост тук е съвместимостта с безкамерни гуми, която до момента липсваше при продуктите на FSA. Колелата са с по 24 прави спици отпред и отзад, главини с капсуловани лагери и съвместимост с дискове с 6 болта.

Gravity Light Mega Exo – нови олекотени курбели за DH/FR/4X и други подобни видове каране. Те също са с куха конструкция, но материалът не е карбон, а алуминий 6061-Т6. Теглото се очаква да е около 800 грама за комплект със средно движение. Модификациите ще са няколко – с един венец, два венеца + предпазна плоча и с три венеца.

Gravity DH – още един нов модел колела, само че за спускане. Базирани върху масивни капли с широчина 32мм, главини с големи лагери за сериозни натоварвания и наплетени с 32 прави спици, те ще тежат около 2.5кг. Предната главина е с 20мм ос, а отзад имате избор между 135мм с QR или проходна 150х12мм ос.

Освен на иновации, FSA разчитат и на дизайн при някои от продуктите си, за да привлекат вниманието на клиента. Пример в тази насока е новата сериа бели компоненти, включващи лапи, кормила и колчета за седалка. Макар че не се различават по характеристики от „черните” си събратя, шансът да спрете погледа си върху тях като че ли е по-голям, нали?

www.fullspeedahead.com

Коментари по темата

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>