Thule OutRide 561

От трите багажника Thule, които имам, този вероятно е най-универсалният, но към него имам и няколко забележки. Този модел е предназначен за транспортиране на велосипеди със свалено предно колело. Макар че подготвянето на велосипеда отнема известно време и е свързано с дребни неудобства, този начин за закрепването му има и сериозни предимства, като най-голямо е това, че багажникът може да приюти байкове с рамки, които не позволяват да бъдат превозени с някои от другите модели. Това се отнася в особено голяма степен за DH/FR велосипеди, чието средно движение е високо разположено, което често пречи те да бъдат хванати сигурно от другите багажници за покрив. OutRide 561 включва специални преходници, чрез които държащият колелото механизъм се приспособява за двата основни вида вилки – с 20мм проходна ос и с 9 или 10мм ос. При втория вариант имате на разположение и заключващ механизъм. На практика багажникът заменя предната главина, т.е. влиза на нейно място във вилката.

Товароносимостта му е 17кг., макар че (неофициално) може да носи и повече. Все пак, ако надвишите допустимия товар, не забравяйте, че отговорността си е изцяло ваша. От друга страна, много от DH велосипедите надвишават 17кг, дори и със свалено предно колело, така че понякога е трудно да спазите докрай ограничението. Що се отнася до собственото тегло на багажника, то е около 4кг – определено добро постижение, което го прави и удобен за пренасяне до колата и обратно.

Закрепването на багажника към напречните греди на покрива на колата е лесно и удобно, аналогично с това при другите подобни модели на Thule и съвместимо с двата основни вида греди (с правоъгълен профил или Т-образен улей). Напасването към различни автомобили също е бързо, тъй като не са ви необходими инструменти. Багажникът се заключва към гредите на автомобила. Нещо, което може да ви притесни в началото, е това, че отпред има само една централно разположена скоба за монтаж към гредата, което създава възможност за съвсем леко клатушкане на „главата” на багажника. Уверявам ви, че няма нищо страшно, тъй като конструкцията очевидно е замислена така, че долната плоска част на „главата” да се опира в гредата, ограничавайки споменатото „люлеене”.

Закрепването на байк с 20мм проходна ос изисква известни усилия, ако сте сами – трябва да придържате байка и в същото време да нанижете оста през долния край на вилката и “главата” на багажника. Когато направите това, остава ви само да стегнете болтовете на оста и на ушите на вилката. При отработени движения операцията е изпълнима и от един човек, но съветът ми е винаги, когато е възможно, да използвате помощ от приятел – тогава всичко става лесно и бързо.

Що се отнася до велосипеди с нормална предна ос, там нещата са съвсем прости – нанизвате оста при “главата” на багажника във вилката на байка, стягате с ексцентриковия лост и го заключвате, за да предпазите двуколесното си возило от кражба. Разбира се, механизмът е регулируем, така че да работи с различна дебелина на ушите за главината.

Какви са недостатъците? Първият, на който се натъкнах, бе сглобяването – от работата си с други модели на марката бях свикнал нещата да стават за няколко минути и без зор, но тук се наложи да отделя повече време и усилия. Признавам, че ако трябва сега да го сглобя отначало, ще го направя два пъти по-бързо, но първия път се пригответе да му обърнете повече внимание.

Другите ми забележки са свързани с износоустойчивостта на някои елементи. Става дума например за болта при съединяването на предната полимерна част („главата”) с алуминиевата релса – когато ми се наложи да разглобя багажника, установих известно износване на резбата, така че едва ли е добра идея да го „разчаствате” твърде често. Още по-сериозни проблеми имах с „гайките”, които стягат приставките за двата вида оси. Те представляват цилиндрични елементи с легло за шестогран и резба под него. Още при първата смяна на приставките останах неприятно изненадан от това, че резбата на въпросните елементи е увредена като от пренатягане, въпреки че не си бях позволявал грубости при монтажа. Слава Богу, нещата не бяха непоправими, но обстойният оглед разкри, че вината не е само у мен – между резбата и леглото за шестограна няма никакъв сериозен ограничител, така че лесно и неусетно човек може да затяга, докато „болтът” (всъщност краят на притягащата скоба) не започне да „яде” от вътрешния шестостен. Затова внимавайте в тази област и при всеки оборот с шестограна го изваждайте, за да проверите визуално докъде е стигнал върха на скобата.

Цената на OutRide 561 е 219лв. – за българските стандарти не е ниска, но всъщност това е един от по-евтините модели на Thule (макар че, отчитайки факта, че с него можете да пренасяте само един велосипед, нещата малко се променят). По мое мнение моделът не е „идеален”, но като цяло е добре измислен и в определени случаи може да се окаже незаменим. Ако често ви се налага да превозвате по-тежки велосипеди с 20мм ос или байкове, чиито дизайн на рамката затруднява закрепването им към други модели багажници, свалянето на предното колело може да се окаже едно от най-изчистените и лесни решения. Така че за този „влак” със сигурност има подходящи „пътници”.

За контакти:
“БУЛТРЕЙД-ЛТД” ООД
София, бул.“Черни връх“59В
тел.(02)8681820
www.sls.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>