Fox Racing Shox 2008

Поредната порция новини за продукти, които ще са актуални през следващия сезон, включва обновените модели на Fox Racing Shox, които дори вече са „качени” в сайта на компанията. Нека видим какво е новото…

Външните промени засягат почти всички вилки на марката, тъй като моделите с 36мм и 32мм горни тръби си имат нови „ботушки” с уши Post Mount, както и още по-удобен водач за маркуча на дисковата спирачка, който би трябвало да улесни монтажа й. Наред с тази обща „пластична операция” обаче, на някои от моделите е било отделено допълнително внимание.

При леката серия F долните тръби са претърпяли допълнителна обработка, а короната е съвсем нова, като целта и в двата случая е намаляване на теглото, но без да се жертва коравината и здравината (поне така твърдят от Fox). Резултатът е вилки с тегло между 1,49 и 1,60кг в зависимост от конкретната модификация (ход, настройките и т.н.). При някои от моделите икономисаното тегло достига до 100 грама.

На подобна диета са били подложени и моделите от серията 36, където също виждаме нова корона. Тук обаче по-важна е проходната ос с възможност за демонтаж без инструменти с помощта на ексцентрикови лостове. Самата ос е с 10% по-лека и по данни на производителя общата здравина е нараснала с 35%, а устойчивостта на усукване с цели 60%.

Моделите с означение RL и RLC са с ново лостче за заключване, което да не си пречи с регулатора за връщането.

Според Fox обаче най-съществените новости са вътре във вилките. Не, не става дума за нови технологии за амортизация, а за сравнително леки, чисто технически промени в елементите на смекчаването, които обаче според производителя би трябвало да доведат до осезаемо подобрение на работата им в някои аспекти. Така например компресията при ниска скорост на сгъване е увеличена, за да се противодейства по-ефективно на „потъването” на вилката при спиране и педалиране. В същото време, за да не бъде засегната чувствителността на вилката, твърдостта на пружините е намалена. „Пипната” е и клапата за смекчаване при връщане, така че преходът от сгъване към разгъване да е по-плавен. Всички тези подобрения според Fox водят до още „по-неусетно” работещи вилки, които следват по-добре терена и са по-неподатливи на въздействия, идващи „отгоре”.

Що се отнася до задните амортисьори, при тях промените като че ли са по-малки – при моделите Float вентилът е извъртян под по-удобен ъгъл, при DHX (и двата му варианта) диапазонът на настройките е разширен и опростен (лостчето за платформата Pro Pedal вече има две позиции вместо предишните 15), а всички шокове на компанията са претърпели и леки модификации на амортизацията по подобие на вилките, но хора, които вече са пробвали новите продукти, твърдят, че тук те не се усещат така ясно, както отпред.

http://www.foxracingshox.com/

Коментари във форума

Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>