Нови спирачки от Formula за 2008 г.

Напоследък се налага да внимавам да не объркам годината, когато изписвам дати. Толкова новини за продуктите през следващия сезон пристигат отвсякъде, още преди годината да е преполовила, че бих могъл спокойно да се заблудя и да реша, че вече сме лето 2008-мо. От страна на италианския производител Formula за следващия сезон ще има две нови спирачки, предназначени за ендуро/FR/DH велосипеди.

Ако се погледнат имената – Mega и The One, става ясно, че новите спирачки са съвсем различни от серията Oro. Освен характерното предназначение (за каране, изискващо повече спирачна мощ и здравина), едно от основните различия е при спирачното лостче, където ръкохватката не натиска директно буталото, а между тях има допълнителна връзка. Това явно е позволило на инженерите от Formula да проектират по-прецизно лостовото отношение с оглед спирачната сила и модулацията. Друга отлика от моделите Oro е по-големият диаметър на буталата в спирачния апарат – 24мм (вместо 22). Резервоарът за флуида също е по-голям, което би трябвало да осигурява стабилна работа и по-малко загряване. Друга обща черта при лостчетата е устройството, което предпазва ръкохватките им от счупване – те са направени така, че да могат да се „отварят“ навън и това, което ги спира, е едно телче, което се вижда ясно и на снимките от вътрешната страна (откъм кормилото). В случай на удар, опитващ се да избие лостчето навън, ще се счупи телчето и ръкохватката ще се освободи и, евентуално, ще бъде спасена. И при двата модела лостчетата са проектирани така, че да не си пречат с командите, а между ръкохватките ще има избор (по-дебели или по-тънки), като и в двата случая дизайнът им осигурява (според Formula) повече коравина и здравина. Накладките, с които идват стандартно двете спирачки, ще са синтеровани (т.е. метални). И, докато съм на вълна общи черти, ще отбележа, че съотношението тегло/спирачна сила, което е един от най-големите плюсове при досегашните модели на Formula, не само се запазва, а дори се подобрява.

Снимки: Макском

Mega e по-евтината спирачка, съпоставима като клас с модела Bianco. Тя има реглаж на контактната точка (FCS = Feeling Control System) и на отдалечеността на лостчето чрез шестогран 3мм. Спирачният апарат е от две части, но е асиметричен – едната му половина е доста по-голяма от другата и повечето „вътрешности“ се помещават в нея. Според Formula този дизайн увеличава с около 75% коравината на апарата. Теглото на пълен заден комплект е 460 грама (със 180мм ротор) и 506 грама (с 200мм). Разбира се, това не са единствените опции за размера на диска.

The One, както е загатното и с името, е спирачка от най-висок клас, съизмерима в ценово отношение с модела Oro Puro. При нея апаратът е монолитен (за максимална коравина и спирачна сила), а при лостчето е добавена врътка за реглаж на отдалечеността, т.е. не е необходим никакъв инструмент. Разбира се, и тук има FCS. Теглото е по-ниско отколкото при Mega – 441 грама (180мм диск) и 487 грама (200мм) за пълен комплект задна. Най-впечатляваща обаче е спирачната мощ – Formula твърдят, че тази спирачка е с около 25% по-силна от модела Oro Bianco, който и досега бе на една от водещите позиции в това отношение!

www.formula-brake.it

Коментари във форума

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>