Wheels Of Speed 2007 – Вилинген, Германия

Тези от вас, които не чуват името Вилинген за първи път, вероятно го свързват с домакинство на кръг от Световната купа по планинско колоездене и с право! Тази година обаче, на 2-3 юни, водещите спускачи от цял свят не пристигнаха там заради СК (мястото не бе включено в календара за 2007г.), а заради байк-фестивала Sympatex BIKE, който честваше своето десето юбилейно издание. В неговите рамки се проведе състезанието Wheels Of Speed, рекламирано като една от най-големите европейски DH прояви за тази година. Организаторите успяха да привлекат всички спускачи, стоящи начело на ранк-листата на UCI – Стив Пийт, Нейтън Рени, Сам Хил, Грег Минаар, Седрик Грасия и т.н., и т.н. Оказа се, че МТБ-БГ също има свой агент на точното място – Димитър Димитров за всички присъстващи вероятно е бил просто част от публиката, но за читателите на сайта и форума се превърна в безценен източник на снимки и други интересни подробности. Благодарение на него ще може да се насладите на една богато илюстрована статия, която иначе би била най-обикновено текстче от 10 реда. Благодарностите ще са в пенлива течна форма с кехлибарен оттенък!

И така, с какво едно национално състезание извън всякакви шампионати и точкови системи, е в състояние да привлече най-бързите състезатели в света? Една от причините вероятно е трасето, подготвено на ниво Световна купа, добре познато на същите тези именити участници. Друг важен „магнит” безпорно бе наградният фонд от 30000 евро! Ако не знаете, това си е доста сериозна сума за състезание по планинско колоездене. Като добавим и удачното разполагане във времето и пространството, така че сложната състезателна програма на „DH звездите” да не бъде затруднена, както и фестивалната атмосфера на събитието, едва ли е учудващо, че поканените (16 на брой) се отзоваха и то с радост. Наред с тях, още много известни състезатели, включително някои от най-добрите германски спускачи, се включиха в надпреварата за други 16 стартови позиции в клас „Професионалисти”, а „за капак” форматът на надпреварата позволяваше дори и на осемте най-бързи участници в групата „Любители” (след квалификацията) да се състезават за „големите пари” или само за слава в професионалния клас.

Трасето във Вилинген миналата година бе използвано за кръг от СК. За Wheels Of Speed по него бяха направени промени, така че и любителите да могат да го преминат, без да рискуват твърде много. Разбира се, за най-бързите линии си трябваше майсторлък, какъвто демонстрираха карачите в професионалния клас!

Неделя, както обикновено, бе денят за финалното спускане- ден, в който мнозина запомниха името на Филип Полк от Словакия. Този състезател спечели надпреварата по доста впечатляващ начин – стартирайки пръв при професионалистите (преди него бяха само осемте аматьори, достигнали до високия клас), т.е. с най-лошо време от квалификацията, словашкият колоездач прелетя скоростно всички секции от трасето и се настани удобно в „горещия стол”, където остана до самия край, когато Грег Минаар пресече финалната линия с време, което бе само с .02 секунди по-слабо, но все пак по-слабо! А защо Полк бе най-бавен на квалификацията? Тук идва най-интересното – в събота, точно на квалификационното спускане, той падна лошо, оставайки в безсъзнание за около 4 минути, след което бе откаран в болница. След подобна случка едва ли някой изобщо очакваше той да стартира в неделя, а когато все пак реши да го направи, мнозина го разубеждаваха и то не с лоши помисли. Словакът обаче се оказа доста по-твърд от очакваното, а явно и много по-бърз! Победата в Wheels Of Speed добави не само 12000 евро в сметката му, но и заслужено внимание от страна на медииите и публиката. Всъщност Филип Полк не е чак толкова неизвестно име и след като наскоро спечели трето място в Red Bull Downtown, вече може да се твърди уверено, че сезонът засега върви доста добре за него.

Ето как изглежда класирането до десето място:
1. Filip Polc 1:58.01 (SVK) Gravity Group
2. Greg Minnaar 1:58.03 (RSA) Honda G-Cross
3. Steve Peat 1:58.45 (GBR) Santa Cruz Syndicate
4. Sam Blenkinsop 1:58.74 (NZL) Gravity Group
5. Andrew Neethling 1:58.91 (RSA) Mongoose
6. Bryn Atkinson 1:58.92 (AUS) GT
7. Jared Graves 1:59.23 (AUS) Yeti
8. Marc Beaumont 1:59.38 (GBR) MBUK/Santa Cruz
9. Sam Hill 2:00.34 (AUS) Iron Horse/Monster
10. Nico Vink 2:01.16 (BEL) Trek


Някои започват да се учат от малки и при подходящи условия.

Няма как да сбъркате завиването на Сам Хил! Само се чудя къде го намира това сцепление…

Ето как се получават чудесните снимки в германското списание Bike!

Както казах, DH състезанието бе само част от програмата. Самият фестивал бе не по-малко впечатляващ с повече от 200 изложители и много интересни продукти. Митко е направил снимки на много от тях, но аз се ограничих само до велосипедите, които (предполагам) са по-екзотични за повечето от читателите ни. Ето ги и тях:

А пък ако мислите, че всичко интересно е в тази статия, лъжете се! Не пропускайте тази тема от форума, където ще намерите някои от най-ценните снимки и коментари!

И накрая, нещо за любителите на темата Bike Girls…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>