Nissan UCI Световна купа 2007: Офенбург, Германия, XCO#2

Вторият кръг в дисциплината крос-кънтри, проведен на 27 май, предложи на участниците проливен дъжд и тежък терен. Това не спря близо 15000 запалени фенове да застанат край трасетата и да уважат усилията на състезателите, които пък отново доказаха, че този сезон борбата ще е доста оспорвана.

Горното твърдение се отнася с особена сила за групата на жените, където Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida) за втори път не успя да се изкачи до върха на подиума. Този път първото място бе спечелено от рускинята Ирина Калентиева (Topeak-Ergon). Тя бе сред състезателките, оформили челната група в рамките на пръвите две обиколки по трасето с дължина 5,7км. В третата обиколка небето започна да се излива, а Калентиева да атакува челната позиция. Рускинята заяви след състезанието, че обича да кара в подобни условия, така че калта и дъждът са били предимство от нейна гледна точка. Допълнителна заслуга вероятно имат и гумите прототипи Continental, разработени за кал и мокри терени, с които бе оборудван байкът й и до които никой друг състезател не е имал достъп. Победата на Калентиева бе улеснена допълнително от лошия късмет на Забине Шпиц (Германия, Ghost International), която скъса верига в четвъртата обиколка и по този начин загуби първата позиция, както и пет ценни минути, като в крайна сметка успя да се добере до петото място. На второ и трето място завършиха Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky mountain Heywood) и Гун-Рита Даале, а четвъртата позиция бе спечелена от Маргарита Фулана (Испания, Spiuk – Tau Ceramica).

Във временното класиране продължава да води китайката Ченгуан Рен с 370т., макар и само с 10т. пред Даале, а на трето място е Премон с 330т.

Лошото време се запази и при групата на мъжете. Това накара организаторите да намалят броя на обиколките с една, т.е. станаха седем. В началото се оформи силна челна група от 8 души, никой от които не бе за подценяване, но тежките условия започнаха да отсяват състезателите един по един – някои паднаха, други претърпяха технически повреди и в крайна сметка единствените оцелели в челото до финала бяха Жулиен Абсалон (Франция, Orbea) който спечели този кръг и излезе начело във временното класиране с 450т. и Каши Лойхс (Нова Зеландия, Cannondale-Vredestein), който завърши на пето място. Останалите позиции на стълбичката бяха заети от Седрик Раванел (Франция, Team Lapierre) – 2-ро място, Лукас Флукигер (Швейцария, Athleticum) – 3-то място и Жан-Кристоф Перо (Франция, Orbea) – 4-то място. Втори и трети във временното класиране са Хосе-Антонио Хермида (360т.) и Седрик Раванел (290т.). 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>