Nissan UCI Световна купа 2007: XCO#1 в Белгия, DH/4X#1 в Испания

Както съобщихме по-рано тази година, UCI намери сериозен спонсор за кръговете от СК в лицето на Nissan и това засега има някои добри проявления, например специалният уеб-сайт, посветен на състезанията. Можете да го намерите на адрес: http://www.nissan-ucimtbworldcup.com/ и да следите резултатите и общото класиране след всеки кръг. Освен това в сайта ще намерите и кратки репортажи от състезанията, както и галерии със снимки. Все пак, за тези, които предпочитат да прочетат новините и на български, ето какво се случи в първите кръгове в дисциплините крос-кънтри, спускане и 4-крос.


На 22 април в Хуфализе, Белгия, бе даден първият старт за годината в дисциплината крос-кънтри. Времето беше горещо, а трасето с дължина 7,4км бе много сухо и прашно, което осигури неприятни условия за почти всички, които не можаха да си осигурят място в челото на колоната.

Жените трябваше да направят 4 обиколки и половина. След края им резултатите бяха изненадващи! Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan-Merida) бе едва на второ място. Макар това да се е случвало и друг път, сега причината бе не някоя от другите известни претендентки за СК, а появилата се сякаш отникъде представителка на Китай Рен Ченгуан, която упорито следваше Даале по петите и накрая успя да я изпревари, пресичайки първа финалната линия. На трето място завърши Маргарита Фулана (Испания, Spiuk-Tau Ceramica), която даде всичко от себе си и водеше в първите обиколки, но явно силите й не достигнаха, въпреки моментната преднина от 15 секкунди в средата на състезанието.

За мъжете бяха отредени 5 обиколки и половина. Липсата на „дежурен” победител, каквато е Даале при жените, прави първите места не толкова предсказуеми, но в Хуфализе победата на Хосе-Антонио Хермида (Испания, Multivan-Merida) над световния шампион Жулиен Абсалон (Франция, Orbea) бе повече от драматична! След като и двамата успяха да се откъснат в челото още в първите обиколки, испанецът започна да трупа все по-голяма преднина, която достигна до 45 секунди след третата обиколка. Тогава обаче започнаха и неприятностите – първо веригата му се заклещи, което позволи на Абсалон да се приближи и да го „подгони отново”, а след това, по време на спускането, Хермида се блъсна във водещия мотоциклет и замалко да изгуби така желаната и трудна победа. За негово щастие нито той, нито велосипедът му пострадаха при инцидента, така че испанецът бързо продължи състезанието и го доведе до успешен за себе си край. На трето място се класира Кристоф Заузер (Швейцария, Specialized).


На 12-13 май испанският курорт Виго бе домакин и на първите стартове по спускане и 4-крос. Трасето за спускане бе добре познато на участниците от миналата година, а някои споделиха, че са доволни от подобренията, направени по него. За пистата за 4-крос думите бяха още по-ласкави – някои я нарекоха произведение на изкуството, други споделиха, че са доволни от „планинския” облик на трасето, което определено се различаваше от типичния „BMX стил”.

И тук имаше изненадващи резултати! При мъжете в спускането Марк Бюмонт (Великобритания, Team Mbuk Santacruz) спечели първото място не без помощта на късмета. След като падане на квалификацията го изпрати на задни позиции, т.е. в началото на стартовия списък за финала, точно това му помогна, защото британецът успя да кара по сух терен. След неговото спускане „небето се продъни” и трасето се превърна в кална баня, така че когато дойде редът на по-бързите състезатели, те трябваше да се справят с много по-лоши условия и никой не успя да подобри времето на Бюмонт. Второто място бе спечелено пред родна публика от Давид Васкес Лопес (MSC Bikes), а третото най-добро време бе дадено от Грег Минаар (ЮАР, Team G-Cross Honda).

При жените световния шампион Сабрина Жоние (Франция, Iron Horse/Monster Energy) показа, че смята и през този сезон да доминира СК, спечелвайки първото състезание с преднина от 7 секунди. На второ място завърши Трейси Моузли (Великобритания, Kona Les Gets), а трета остана Емелин Раго (Франция). За съжаление една от обещаващите състезателки през този сезон, Рейчъл Атертън, падна лошо и счупи ръката си, което ще я извади от играта за няколко месеца.

Във 4-кроса при мъжете победител стана Джий Атертън (Великобритания, Animal Commencal), въпреки че брат му Дан бе най-бърз в квалификацията. Джий демонстрира експлозивни стартове и успя да се възползва от грешките на противниците си, а такива не липсваха. Чехът Михал Прокоп не прецени добре един от скоковете си и падна, което му донесе трето място, а Браян Лоупс (САЩ) се озова на земята в едно общо меле и успя да се добере едва до второто място. Четвърти е Юст Уичман (Холандия, Gravity Group).

При жените Анеке Беертен (Холандия, Bikepark.Ch Tui) във финалното каране успя да надделее над световния шампион Джил Кинтнер (САЩ). Трето място и първо появяване на подиума отбеляза испанската състезателка Ева Кастро Фернандес, а четвърта завърши Мелиса Бюл (Австрия, Team Hotec/Rsp).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>