Red Bull Downtown 2007

Събота, 19 април, Лисабон, Португалия. Red Bull Downtown.

За много наши читатели горният ред е достатъчен да предизвика асоциации за неподправен екшън в сърцето на една от европейските столици. Калдъръмени улици, стълбища, равни павирани завои и други „градски“ препятствия оформяха трасето, по което се „сурнаха“ някои от най-добрите спускачи в света, наблюдавани и окуражавани от многобройната публика, както и от разни лелки и техните домашни любимци, надвесени от прозорците на къщите, взиращи се между простряното пред тях пране.

Downtown безспорно е едно от най-успешните МТБ състезания в календара на Red Bull. Доказателствата за това са много: шесто поредно издание, уважено от почти всички водещи състезатели по спускане в момента, привличащо тълпи от хора и с все по-широк отзвук в медиите. Тайната вероятно се крие в неговата зрелищност и различност, в напрежението, създадено от късото трасе, контрастиращо рязко с терените, по които се кара в „нормалните“ състезания по спускане.

Разположено във времето една седмица след първия кръг от СК във Виго, Испания, състезанието в Лисабон даде възможност на участниците да си починат приятно за няколко дни в Португалия, наслаждавайки се на бира, плажове и карания по местните пътеки за спускане. След тези удоволствия дойде и съботният ден, в който бе съсредоточена цялата програма на надпреварата – тренировка, квалификация и спускане.

Най-добро време на квалификацията даде Стив Пийт (Великобритания, Santa Cruz Syndicate). Той вече имаше в актива си пет поредни победи в Red Bull Downtown – от самото начало на проявата преди няколко години. Конкуренцията обаче, както винаги, не беше за пренебрегване – Грег Минаар и Нейтън Рени бяха съответно на второ и трето място в квалификацията, Сам Хил също бе сред участниците.

Всичко това явно не уплаши Пийти, тъй като във финалното каране той спечели първото място безапелационно с преднина от почти три секунди и време 1:39:658. За шести пореден път! На второ място завърши съотборника му Нейтън Рени (Австралия, Santa Cruz Syndicate), а трети остана Филип Полк (Словакия, Gravity Group). Грег Минаар падна и не успя да се добере до подиума, а на четвърто и пето място се класираха Сам Хил (Австралия, Iron Horse/Monster Energy) и Мати Леиконен (Финландия, Team G-Cross Honda).

При жените най-бърза бе французойката Сабрина Жоние (Iron Horse/Monster Energy), следвана от Трейси Хана и Хелън Гаскел.

За съжаление не разполагаме със снимки, но със сигурност няма да ви е трудно да намерите такива в интернет.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>