Shimano 2008, част 2: Deore XT

През 1982г. Shimano представя серия от компоненти с името Deore XT, които в следващите години се превръщат в синоним за качество, надеждност и издръжливост сред любителите на планинското колоездене. Както и в пример за отлично съотношение между цена и качество. Тогава те изглеждат така:


25 години по-късно групата XT претърпя поредното си пълно обновяване и вече изглежда по-различно!

Промените не са никак малко, но все пак могат да се обощят и с едно изречение: Deore XT на практика включва в себе си две групи компоненти – едните с насоченост към ХС велосипедите, а другата към ендуро/АМ байковете. И в двата случая целта е да бъдат предложени леки, здрави и функционални компоненти, на които може да се разчита. Следват подробностите за тях:

Технологията Shadow (в превод „сянка“), представена за първи път с новия заден дерайльор RD-M772, предназначен за ендуро/АМ велосипеди, се отличава с компактност и „тънък“ профил на този уязвим компонент. В сравнение с „класическия“ дизайн, при RD-M772 най-външната издадена точка на дерайльора е „прибрана“ навътре с 11-18мм (в зависимост от предавката). Може и да ви изглежда малко, но всъщност такава разлика може да спаси дерайльора ви от не един и два удара. Наред с това новият продукт е „стабилизиран“ вертикално, т.е. конструкцията му е такава, че не му позволява да се люшка нагоре и да се удря в рамката при каране по силно пресечен терен – нещо, за което продуктите на Shimano бяха критикувани напоследък от ездачи с по-агресивен стил на каране. И двете новости са в състояние реално да удължат живота на този важен компонент, а в по-лекия случай да ви спестят доста неприятни и стряскащи шумове откъм задницата на байка. Пътят на жилото също е скъсен, т.е. няма я характерната „примка“ отзад, което намалява триенето и премахва възможността бронята да се закачи някъде. RD-M772 ще се предлага във варианти с късо и дълго рамо и единствено във версия top-normal.

Освен него има още два дерайльора с класическата за Shimano конструкция. Те са предназначени за крос-кънтри. RD-M770 е low-normal (пружината качва на по-ниска предавка), а RD-M771 е top-normal (пружината качва на висока предавка). Освен обновения дизайн с Х-образно тяло по подобие на XTR, дерайльорите са и с 30 грама по-леки от досегашните си аналози.

При спирачките също има нова технология: Servo Wave. Някои от вас може би я познават от лостчетата за V-образни спирачки Shimano XT, където има променяща се опорната точка на лоста, което осигурява засилваща се спирачна сила в рамките на хода му. Е, това „нещо“ вече е реализирано и в лостчетата за хидравличните дискови спирачки ХТ, наред с други приятни и полезни настройки като реглаж на контактната точка и отдалечеността на ръкохватката. В крайна сметка разполагате с 20% повече спирачна мощ от досегашния модел, във варианти като отделно лостче или комбинирани лостчета/команди Dual Control.

Спирачните апарати са двубутални, монолитни, а вариантите за накладки са метални или органични, като „животът“ на вторите е удължен с цели 100%. Дисковете са със захват Center Lock и с размери 160, 180 и 203мм.

Командите са два типа – палцови и Dual Control (които от своя страна са във варианти за хидравлични и за V-образни спирачки). Shimano препоръчват първите да се комбинират с top-normal дерайльори, а вторите с low-normal. При палцовите команди са налице технологиите 2-Way Release (освобождаващото лостче действа и в двете посоки) и Instant Release (лостчетата „захапват“ веднага, без свободен ход), а комбинираните Dual Control превключватели имат Multi Release действие, т.е. превключват по няколко предавки и в двете посоки, както и допълнително освобождаващо палче. При палцовите команди дисплеят, показващ предавките, може да се демонтира, за да се освободи място за дистанционен контрол върху окачването или просто за да се сместят по-компактно. Освен това те могат да бъдат монтирани и от двете страни на спирачното лостче.

Интересни неща има и при главините, където забелязваме модел с 20мм проходна ос – HB-M776. Тя е със стандартен Center Lock захват. Разбира се, има и „нормални“ главини, с или без CL, при които теглото е намаляло с 50 грама спрямо досегашните им аналози. Механизмът за свободното движение е заимстван от XTR моделите.

Курбелите използват доказаната технология Hollowtech ІІ – новото при тях е, че средният венец е конструиран от стомана и композитни материали, което е увеличило износоустойчивостта му двойно. Задните венци са във варианти с 11-32 и 11-34 зъба. При първия носещата рамка е с четири лъча, а при втория е с пет за повече коравина.

Разбира се, не липсва и голям избор от предни дерайльори: с горно и долно люлеене, както и такива, които се закрепват към средното движение. Общото при всички тях е, че болтовете за реглаж са разположени под ъгъл, за да има по-удобен достъп, а дизайнът им е компактен и с по-голямо разстояние до задната гума в сравнение с досегашните модели.

Към обновената група се отнасят и педалите с автомати PD-M770, които са с компактен дизайн, ниско тегло и подобрено „почистване“ от калта.

Делението на АМ и XC продукти продължава и при готовите колела, където има три различни модела:

WH-M776 са АМ колела с 20мм предна ос, 24 спици отпред и отзад и широчина на каплата 28мм, което позволява монтиране на гуми с голям балон (до 2.5 инча). Главините са за дискови спирачки с CL. Колата са съвместими със стандарта UST за безкамерни гуми. Теглото на комплекта е 2050 грама.

WH-M775 са ХС колела за дискови спирачки с CL захват, съвместими с безкамерни UST гуми. И тук спиците са 24 (за повече коравина), но са изтънени за спестяване на ценни грамове. Каплите също са „на диета“ и са по-тесни, 23мм, което означава, че и съвместимостта с голям балон на гумите е намалена до 26х1.5-2.25. Теглото е 1680 грама.

WH-M770 са ХС колела, съвместими с V-образни спирачки. Като показатели са сходни с модела WH-M775, само че предното колело е с 20 спици, а теглото е 1670 грама.

 

 


Ето и една таблица с теглото на компонентите в обновената серия XT:

All Mountain version

Shift lever SL-M770 (pair)

255g

TOP SWING Front derailleur FD-M770

152g

SHIMANO SHADOW rear derailleur RD-M772-SGS

228g

Crankset (44-32-22T) FC-M770

853g

Cassette sprocket (11-34T) CS-M770

297g

Wheel set for disc brake (20mm) WH-M776

2050g

SPD pedals PD-M770 (pair)

352g

Disc brake lever BL-M775 (pair)

128g

Brake caliper BR-M775 (pair)

223g

Brake hose (800mm) SM-BH59

23g

Rotor (160mm) SM-RT78

151g

Cross Country version

Dual Control Lever ST-M775 (pair)

512g

TOP SWING Front derailleur FD-M770

152g

Low Normal Rear derailleur RD-M770-SGS

239g

Crankset (44-32-22T) FC-M770

853g

Cassette sprocket (11-32T) CS-M770

256g

Wheel set for disc brake WH-M775

1660g

SPD pedals PD-M770 (pair)

352g

Brake caliper BR-M775 (pair)

223g

Brake hose (800mm) SM-BH59

23g

Rotor (160mm) SM-RT78

151g

www.shimano.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>