Sram 2008, част 2: SRAM, Avid, Truvativ

Освен задните амортисьори Vivid и Monarch, за които стана дума в първата част, Sram обявиха още няколко нови или променени продукти за следващата година.

Започвам с марката Sram, където за 2008г. е подготвена „златна“ версия на дерайльора X.0. Но не като онази „златна“ модификация, изработена по поръчка на специален клиент и представляваща по-скоро бижу, отколкото велосипеден компонент. Серийният X.0 Gold е насочен към по-агресивните колоездачи и дисциплини и има заздравено рамо, чиято конструкция съчетава алуминиева сплав и карбон. Златото в името идва от цвета на графиките и болта за монтаж към рамката, които са в такова изпълнение по случай 20-годишнината на марката. Дерайльорът ще се предлага с три дължини на рамото, от които зависи и теглото: 203/197/193 грама.

Във високия клас има и нова касета – PG 970 DH. Както показва и името й, тя е предназначена за спускане и 4-крос и е по-здрава, но и по-тежка от стандартната PG 970. Интересно е и това, че новата касета явно е с венци 11-26 зъба – числа, които са по-характерни за шосейните касети и са по-подходящи за задни дерайльори с късо рамо.

При Avid има различни промени, целящи намаляване на теглото при някои модели, както и една нова спирачка – Code 5. Основната разлика с тазгодишния Code е липсата на реглаж за контактната точка и „стандартно“ лостче (при Code то е „чупещо“ се, т.е. направено е така, че при удар ръкохватката да се отделя от буталото и по този начин да „оцелее“, след което се закача отново). Към това се добавят и разликите, произтичащи от обновената конструкция на Code за следващата година – тялото на спирачното лостче вече е от магнезиева сплав, а подложките на накладките от алуминиева и това намалява теглото с 60 грама.

При останалите модели наблюдаваме 30 грама по-ниско тегло при Juicy Carbon (380 грама за предна спирачка с РМ и 160мм диск) и леки промени в дизайна на лостчетата при Juicy 7 и Juicy 5.

Що се отнася до Truvativ, през 2008г. ще видим обновените модели Stylo. Тези курбели, които в началото бяха предназначени строго за крос-кънтри, с годините еволюираха до няколко модификации с различна насоченост. Така ще е и при обновената версия, която ще има три разновидности: 3.3 Team (с три венеца), 2.2 АМ (с два венеца и предпазна плоча) и 1.1G (версия за байкове с една предавка). Средното движение продължава да е Giga X Pipe, интегрирано с курбелите и с лагери, изнесени извън рамката. Курбелите са от кован алуминий 7050, а венците от алуминий 7075 Т6, като най-големият е с дебелина 4мм за повече коравина. Truvativ твърдят, че новите курбели са с 10% по-корави от сегашния модел. Вариантът с три венеца тежи 890 грама.

При най-високия клас, Noir, също е добавен курбел с един венец и карбонова предпазна плоча, предназначен за велосипеди с една предавка. Името му (съвсем логично) е Noir SS, а теглото (заедно със средното движение) е 730 грама.

За контакти:
www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>