Кратки новини #32

Shimano обяви, че е спонсор на нов конкурс за кратки видеоклипове, посветени на колоезденето, който ще се проведе чрез известния уеб-сайт за споделяне на видеоматериали YouTube. Участието не е ограничено от гл.т. на националност, местонахождение и други подобни критерии. Единственото изискване е филмчетата да са кратки (не повече от 2 минути!) и да пресъздават удоволствието от карането така, че да може да бъде усетено дори от хората, които не практикуват този спорт. Крайният срок за изпращане на материали е 30 август, а победителите ще бъдат обявени на 24 септември. Те могат да спечелят различни награди, предоставени от Shimano, сред които една пълна група Alfine и различни компоненти. Гласуването ще става онлайн на сайта YouTube, където ще се качват видеоклиповете за конкурса. Повече подробности можете да намерите тук: http://quickrelease.tv/?p=39


FSA предпазливо призна, че се кани в бъдеще да навлезе на пазара за компоненти за движението на байка с цели групи, подобно на Shimano и SRAM. Планират се както серии за планинско, така и за шосейно колоездене, но процесът все още е на етап тестване на прототипите и подготовка за производството им. Представители на FSA наблегнаха на това, че компанията не желае да прибързва с тази сериозна стъпка, затова ще я направи тогава, когато е убедена в постигането на заложените цели за качество, дизайн и функционалност на продуктите. Така че ще почакаме още поне година, преди да видим команди и задни дерайльори с италианската марка. Тя обаче постепенно разширява асортимента си, като наскоро представи три модела вериги – две 10-скоростни (за шосейни велосипеди) и една универсална 9-скоростна.


И докато сме на тема иновации, ето една и от Continental: техният нов материал за гуми, наречен Black Chili. Новото при него е използването на наночастици въглерод, които са около 10 пъти по-малки от стандартните въглеродни частици, използвани досега във велосипедните гуми. Ако използвам сравнението, което са дали от Continental, размерът на една такава наночастица въглерод спрямо футболна топка е като размера на тази топка спрямо земното кълбо. С други думи, много са малки. Още по-точно, размерът им е 0,00000001м.

Малкият размер на частиците според Continental осигурява по-добър контакт с терена (повече точки на сцепление) и в същото време те са разположени по-нагъсто и близо една до друга, поддържайки се и намалявайки износването на гумата. Това пък позволява използването на по-мек материал, а на всичкото отгоре тестовете на Continental сочат, че и съпротивлението при въртене е намалено. Black Chili засега се използва при три планински модела на германския производител – Digga, Explorer Supersonic и Speed King Supersonic.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>