Shimano 2008, част 1

Ако очаквате някаква сензация, нещо невиждано другаде, което да се появи първо на страниците на МТБ-БГ, ще трябва да ви разочаровам. Колкото и да ми се иска, няма как да сме първи в съобщаването на „големите новини”, но пък няма да сме и последни – веднага, щом информацията стане официална, ще научите всичко за всички… нови продукти на японския гигант. Разбира се, както и миналата година, това ще става поетапно – всяко нещо с времето си, както се казва. А за някои компоненти времето настъпи още сега. При това става дума за продукти, които вероятно ще се радват на внимание от страна на българските потребители заради по-достъпната си цена. Ето ги и тях!

Ще започна с най-ниския клас за планински велосипеди (ако не броим Tourney), а именно групата Altus, поради простата причина, че тя е обновена изцяло. Ето накратко характеристиките на отделните компоненти:

Задният дерайльор е top normal, т.е. пружината мести веригата на по-висока предавка и е с т.нар. wide link (широка връзка) дизайн, който според Shimano увеличава издръжливостта и прави превключването по-прецизно. Капацитетът му е 43 зъба, а цветовите вариации са две – черно и сиво.

Предните дерайльори в групата са два, съответно с горно и долно люлеене, съвместими с 8/7 скорости отзад, венци с 42/48 зъба отпред и с линия на веригата 47.5/50мм. Най-интересното нововъведение тук засяга формата на клетката в задната й част, където тя е скосена от вътрешната страна, за да осигури около 4мм повече място за гумата в сравнение с досегашните модели.

Показателно при курбелите, които са два броя, е, че единият (FC-M311-8) е със захват Octalink, което означава, че цената за сдобиване с тази технология вече е доста ниска. А това е добре за потребителите. Курбелите са за линия на веригата 50мм и се предлагат с дължина 170 или 175мм. Големината на венците е 42-32-22Т, има и допълнителен вариант при курбелите за квадратна ос, който е с 48-38-28Т.

Командите, комбинирани със спирачни лостчета във варианти за два или за 3/4 пръста, са с нов дизайн и голям оптичен дисплей, показващ избраните предавки. И те, подобно на останалите компоненти в групата, се предлагат в черна или сива разцветка.


Преминавайки към групата Alivio, стигаме и до един от най-интересните продукти в тази статия – спирачката BR-M485. Българските потребители добре познават компонентите с означения М475, М465 и М495, а новото допълнение със сигурност ще предизвика не по-малък интерес, защото ще бъде една от най-евтините хидравлични дискови спирачки на Shimano, при това стриктно насочена към планинските колоездачи. Точно така, хидравлична, с две срещуположни бутала, използваща минерално масло и органични накладки. Имах възможността да направя едно кръгче в хотелска зала, от което е невъзможно да се съберат някакви реални впечатления, но продуктът изглежда обещаващо. Той ще се предлага с три размера на дисковете – 160мм, 180мм и 203мм, като от първите два ще има и дискове за 6 болта, докато третият ще е само за Center Lock (разбира се, такъв захват ще има и при по-малките размери). Лостчето е с компактен дизайн и реглаж на отдалечеността от кормилото.

В групата Alivio има и нови предни дерайльори, които включват подобрения за осигуряване на повече място за гумата, подобно на тези при Altus.


В групата Deore също има важни попълнения. Такива са двете двойки курбели FC-M532/M533-K и FC-M542/M543-K. Както можеше да се очаква, те са с външни лагери на средното движение и ос, която е закрепена за единия курбел, т.е. наподобяват системата Hollowtech ІІ, само че тук тя се нарича 2-Piece Crankset, защото самите курбели не са кухи. Това безспорно е поредното пренасяне на технологии от по-високите към по-ниските класове на Shimano, а основната разлика между двете двойки курбели е във венците – при FC-M542/M543-K два от тях са алуминиеви, докато при M532/M533-K само най-големият е от по-лекия материал.

Другият нов компонент при Deore са палцовите команди SL-M530, които използват технологията 2-way Release, т.е. освобождаващото лостче може да действа и в двете посоки, което осигурява повече удобство при превключването. В групата е добавен и нов заден дерайльор, който е с top-normal пружина.


Накрая ще се върна отново към по-евтините компоненти, в случая такива, които са извънсерийни, но все пак се причисляват към някой от продуктовите класове на Shimano. Става дума предимно за курбели и средни движения.

FC-M521 и BB-ES25-AK са нов модел кухи курбели с Octalink захват от класа на Deore. Дължината им е 170 или 175мм, линията на веригата е 50мм, венците са с 44-32-22 или 48-36-26 зъба, а цветовете са черно или сиво.

FC-M191, FC-M151 са нови курбели за квадратна ос от класа на Acera/Altus, чиито венци не се разделят и са съвместими с 6, 7 или 8 предавки отзад и линия на веригата 47.5мм. Дължината им е 170мм, а размера на венците е 42-34-24 или 48-38-28.

www.shimano.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>