Iron Horse 2007

Макар че изминаха няколко години от първото представяне на окачването DW-link, разработено от Дейв Уигъл и приложено най-широко в моделите на Iron Horse, техните творения продължават да предизвикват интереса на публиката. Заслуга за това безспорно имат както добрият маркетинг, така и положителните отзиви за работата на DW-link в медиите и сред потребителите. Да не забравяме и успехите на състезателната сцена, където с „железни кончета” карат едни от най-големите звезди в спускането – Сам Хил и Сабрина Жоние, световни шампиони през 2006г.

Ще припомня накратко, че Дейв Уигъл и Iron Horse бяха едни от първите, които „хванаха вълната” на конструкциите с две двойки ставни връзки и заден триъгълник, закачен към тях. В последните години се наблюдава същински бум на подобен тип окачвания, а според много специалисти този дизайн позволява по-презицно проектиране на линията, по която се движи задната ос, коефициента на окачването и цял куп други характеристики, които определят работата на рамката при обиране на неравностите, педалиране, спиране и т.н. Разбира се, изобилието от сходни на външен вид конструкции съвсем не е гаранция за качеството на всички тях. Дейв Уигъл твърди, че е постигнал баланс между няколкото ключови фактора в работата на велосипедното окачване, а DW-link е защитено с патент. Когато се погледнат разясненията на различните производители, ползващи подобни конструкции, прави впечатление една съществена подробност – в повечето случаи производителите наблягат на плюсове като линията на движение на задното колело, виртуалната и променяща се опорна точка на окачването и т.н. Разбира се, тези неща присъстват и при DW-link, но в подхода на Дейв Уигъл на първо място е посочена промяната в разпределението на тежестта, която възниква при ускоряването на байка чрез педалиране. Казано най-общо и кратко, тази промяна на тежестта кара задницата да се сгъне (да „клекне”) и това би довело до „клатене” при педалиране. За да няма такова, окачването е проектирано така, че да противодейства в достатъчна степен на това „клякане”. Всеки опит от моя страна за по-подробно обяснение би завършил трагично, но ако имате интерес и достатъчно знания по физика и математика, можете да прочетете патента на окачването, където ще намерите дори и обяснение чрез вектори. На мен въпросното четиво ми дойде в повече – наречете ме „прост потребител”, но ми стига това, че вариантите на DW-link, които съм пробвал (Iron Horse Sunday и 7Point), работят наистина забележително при педалиране предвид хода на задницата им.

Дотук със сложните (за мен) обяснения, нека видим какви са новостите при Iron Horse за 2007г. Разбира се, ще се занимая най-вече с новите модели, сред които водещо място заема серията 6Point, но преди това две други новини:

При повечето модели с окачване DW-link има опит за въвеждане на нов стандарт за крепежните елементи на задния амортисьор – оси, болтове, втулки и т.н. Казано най-просто, диаметърът на осите, респективно на отворите в двата края на амортисьора, чрез които той се прикрепва към рамката и към задницата, е по-голям – 10мм. Оттам идва и името на стандарта – „10-mil”. „Опит”, защото е рано да се каже дали и други производители ще се съгласят да преминат към новия стандарт, но след време ще разберем и това.

Другата новина е, че през 2007г. моделите на Iron Horse ше могат да бъдат закупени или поръчани и в България. Техен вносител ще бъде „Макском” ЕООД. Затова не се учудвайте, че посочените цени са в български лева.


И така, его го 6Point! Нов-новеничък, в три различни окомплектовки (като готов велосипед) и отделно като рамка, която ще струва точно 2608лв. Моделът запълва мястото между 7Point и Hollowpoint MK І І І и от това логично следва и смесеното му предназначение и определянето му като FR/AM велосипед. И все пак, аз бих казал повече FR, съдейки по задната 150х12мм ос, средното движение с ширина 83мм, ушите за ISCG05 и солидната рамка с ход 160мм. Челото на рамката обаче е за вилки с кормилна тръба 1 1/8”. Размерите, с които се предлага, са три – 15, 17 и 19 инча. Теглото на рамката от алуминий 6069 с амортисьор Fox DHX Air е 3.3кг, което би позволило постигането на съвсем приемливо тегло, позволяващо задвижването на байка и в посока нагоре. За това се очаква да спомага и окачването DW-link. За рамката са характерни и останалите „екстри” на Iron Horse – големи поръчкови лагери Max-E (с обещанието за повече издръжливост), планки на окачването от алуминий 7075, 10мм оси на амортисьора и т.н.

Всъщност, най-скъпият модел, 6Point8, „екипиран“ с вилка Fox 36 TALAS, колела DT Swiss EX1750, спирачки Avid Juicy Carbon, движение Sram X.0 и доста компоненти от FSA, тежи 15.4кг. А цената му в България ще бъде 9338лв. Най-евтиният пък ще струва 4833лв., а оборудването му включва вилка Marzocchi All Mountain 4, движение Sram X-9/X-7, спирачки hayes HFX-9 и компоненти от Easton, FSA и др.

Другите нови велосипеди не са с окачване DW-link, затова преди да премина към тях, ще кажа по нещо за някои от „старите“. Sunday вече има четири модификации цели велосипеди (World Cup, Team, Elite и Expert), както и отделна рамка, предлагана в четири разцветки. За последната е важно и това, че е произведена в САЩ (за разлика от тези на готовите велосипеди) и е с около половин килограм по-лека. Не съм сигурен, дали ще искате да научите цените, но рамката може да е ваша срещу 4168лв., а Sunday World Cup струва… затаете дъх… 11333лв. Фрийрайд серията 7Point остава с три модела, като най-достъпният е 7Point3 на цена 4263лв. Hollowpoint MK ІІІ и Azure са съответно АМ и ХС велосипеди. При МК ІІІ ходът e 125мм, предният триъгълник е обновен, теглото е намалено с близо половин килограм (рамката вече тежи 2,7кг), а задният амортисьор отново е с 10мм оси. При Azure пък конфигурацията от ставни връзки на окачването е малко по-различна, вероятно заради по-малкия ход (100мм). И двете серии включват по четири модела, като при Azure, рамката се предлага и отделно.

 

 

 

Както вероятно знаете, Iron Horse предлага и байкове с едноставно окачване, вероятно за да не загуби клиентите, които не държат велосипедът им да е последна дума на техниката и модата, но пък искат да е с по-достъпна цена. Тук може да включим и твърдаците на марката, сред които има някои много приятно изглеждащи возила. Например новият фрийрайд модел Yakuza Chimpira, който се предлага с размери на рамката от 13 до 19 инча, челна тръба за 1.5 вилки и в оригиналната си окомплектовка е с една предавка. Оборудването му е допълнено от вилка Marzocchi Drop-Off 2, компоненти FSA и Funn и механични дискови спирачки Hayes MX-1. Цената на това „злобно” изглеждащо колелце е 1938лв. Разбира се, в тази серия си струва да обърнете внимание и на Yakuza Kumicho, който изглежда не само „лъскав“, но и напълно боеспособен за тежки терени в посока надолу.

Нови за 2007г. са и АМ моделите Sachem, които са с ход 150мм и едноставно окачване CPS (Centralized Pivot System) – по този начин Iron Horse обозначават избора си за разположение на оста на задното рамо в търсене на повишени отзивчивост и ефективност при педалиране. Всъщност, в серията Sachem освен двата велосипеда с окачване, има и два твърдака, които вероятно ще се харесат на хората, търсещи здравина, без да залитат към твърде специализирани и тежки рамки. За онагледяване на новите байкове ще посоча най-скъпия – Sachem 6.0, който е с вилка Marzocchi Z.1 Sport, движение Shimano Deore и смесица от компоненти на FSA, Race Face и Syncros.

Вървейки към по-достъпните и ХС-ориентирани модели, стигаме и до сериите Warrior и Maverick, включващи отново твърди рамки и такива с едноставно окачване. За техните характеристики обаче, както и за останалите модели от каталога, на които не се спрях или подминах набързо, можете да разгледате сайта на Iron Horse.

За контакти:
www.ironhorsebikes.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>