Giant 2007

Макар че в последните 1-2 години присъствието на тази марка на българския пазар намаля, това едва ли е повод да си „затворим очите” за новите велосипеди, които ще предложи най-големият производител в света през този сезон. Макар и накратко, ето няколко думи и снимки за тях…

След като внедри новото си окачване, наречено Maestro, във всичките си модели с окачване от висок клас (последните допълнения бяха байковете за ХС и DH – Anthem и Glory), Giant се зае да „рафинира” някои от тях. Прави впечатление, че от каталога за 2007г. отсъстват дългоходовите фрийрайд модели Faith, но липсата им е „покрита” от Glory и от обновения Reign. По-важните новости обаче са на ХС фронта, където новият сезон ще бъде под знака на карбона.

Става дума на първо място за новата карбонова рамка Anthem Advanced и базираният на нея едноименен велосипед. Всъщност окраската на байка е такава, че отдалеч човек може и да не забележи, че е направен от композитния материал. Разбира се, основната цел при него е била снижаване на теглото, но да не забравяме и якостните характеристики, които според Giant също са на най-високо ниво, благодарение на използвания от тях процес на изработка, наречен Formula One. Не искам да навлизам в големи подробности, за да не объркам нещо, но рамките се приготвят „ръчно” с помощта на мехур с въздух, около който се оформят „тръбите”, така че не се налага използването на муфи, алуминиев скелет или други подобни елементи. На практика конструкцията е монококова и единствените метални вложки са в челото, при средното движение и при окачването, т.е. само на местата, където е необходимо връзката между рамка и компоненти да е „метал с метал”. Ходът на задницата си остава 80мм, осигурен с помощта на заден амортисьор Fox RP23. Окомплектовката на целия велосипед е на подобаващо високо ниво: вилка Fox F80 X, спирачки и движение Shimano XTR, колела Mavic CrossMax SLR и допълващи компоненти от Easton.


С карбонова рамка се е сдобил и най-скъпият модел в серията Trance, който е със 100мм ход. Тук вече материалът „се набива на очи”. Отново става дума както за отделна рамка (задният амортисьор и тук е Fox RP23), така и за цял велосипед с вилка Fox F100 RLT, движение Shimano XTR/Sram X-0, спирачки Avid Juicy 7 Carbon, колела Mavic CrossMax SL и компоненти от Race Face.

За съжаление теглото на рамките и велосипедите не е посочено в сайта на Giant, но според други източници Anthem Advanced тежи по-малко от 10,8кг, а Trance Advanced е около 11,8кг.


Разбира се, колекцията не би била пълна без карбонов твърдак. Има го в лицето на XTC Composite, което всъщност е цяла серия от четири велосипеда и рамка. Топ-моделът е с вилка Fox F80 RL, движение Shimano XTR/XT и спирачки Avid Juicy 7. Въпреки хубавите си компоненти, този байк не е толкова „ултимативен”, колкото Anthem Advanced. Обяснението на Giant e, че пазарът за подобни „състезателно окомплектовани” твърдаци напоследък е много стеснен, поради което са наблегнали на модела си със задно окачване.


Както споменах по-нагоре, моделите Reign са напълно обновени и са типични ендуро байкове със 150мм ход на задницата. Всъщност, веднага трябва да направя уточнението, че става дума за европейските модификации, тъй като на американския пазар ще се предлагат и варианти с означението Reign X, чиято рамка е допълнително заякчена, с внушителните 170мм ход отзад и вилка Fox 36. На Стария континент обаче ще видим само „по-лекия” Reign, който е с вилки със 140/130мм ход. За всеки случай ви показваме и двата варианта.

Glory също ще се предлага в две разновидности – едната е с 200мм ход, чело 1.5 и е предназначена за фрийрайд (на снимката). От нея има два модела, като по-скъпият е с вилка Marzocchi 66 RC2X и доста разнородна смес от компоненти. Glory DH е познат от изминалия сезон и е с по-състезателна геометрия и повече ход – 220мм.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>