Bionicon

Германският производител Bionicon, чиито главен офис се намира в Бавария, в последните години предизвиква заслужен интерес както по европейските велоизложения, така и на страниците на специализираната преса за планинско колоездене, заради по-нестандартния си подход към планинския велосипед, при който маунтин байкът се разработва с идеята за максимална регулируемост, така че да бъде лесно пригодим към променящите се характеристики на терена в рамките на всяко едно каране. Не мога да кажа дали Bionicon са сред пионерите при този тип велосипеди, но тенденцията за създаване на „всеможещи” байкове се развива бурно при всички производители. За това спомагат новите технологии в областта на окачването, материалите и обработката им и т.н. И все пак, велосипедите на баварската компания имат малко по-различно излъчване, по-нестандартно. Вероятно причината се крие в използването на някои собствени решения, вместо готови такива. При по-внимателно вглеждане обаче се забелязват още много интересни подробности…

Нека кажа още няколко думи за основната концепция на Bionicon, според която хубавият планински велосипед трябва да е максимално регулируем, за да се чувствате комфортно и да карате ефективно както нагоре, така и надолу. Става дума на първо място за хода на окачването и геометрията на байка – две неща, които са пряко свързани. Вярно е, че от години на пазара се предлагат вилки, задни амортисьори и рамки с променлив ход, но при Bionicon границите, в които можете да го настройвате, са наистина широки и достигат до 100мм! Разбира се, това може да става дистанционно от кормилото. В допълнение разполагате и с регулируемата лапа Twin-lock, с която допълнително да модифицирате позицията си върху велосипеда. Задният амортисьор също може да се удължава заедно с промяната на хода отпред, за да се постигне по-удобна геометрия.

Преминавайки към скритите детайли, на първо място ще отбележа по-особената кормилна тръба на вилките, състояща се от две части! Според производителя това прави конструкцията по-лека, по-здрава и разпределя натоварванията по продължение на цялата й дължина. Особената кормилна тръба служи и за реглаж на хлабината в кормилните лагери, а лапата се захваща директно за короната на вилката. Макар че са двукоронни, вилките на Bionicon не са тежки и на практика този подход на интеграция позволява да се спестят ценни грамове в предната част на велосипеда. Реално вилките се правят от един добре познат у нас производител от изток, но включват и няколко технически решения, изпълнени специално за Bionicon, така че носят германската марка.

Конструкцията на кормилната тръба е използвана и при люлеещото се рамо на два от моделите, което се състои от две части, съединени чрез тръбни елементи. Това осигурява и възможност за лесното му разглобяване с помощта на обикновени инструменти и минимални усилия.

И за да остане нещичко за споменаване и към отделните модели, нека пристъпим към тяхното разглеждане…

Първи в списъка е моделът Golden Willow, предлаган в три разновидности с тегло от 12,7 до 13,3кг. Ходът на задницата е 120мм, а вилката разполага със 70-140мм. Както виждате и от снимката, окачването е многоставно, с кобилица. За вилката може да се добави, че е с 35мм горни тръби и пневматичен контрол на връщането, а короните са проектирани така, че да позволяват 180 градуса завъртане. Макар че основното предназначение на байка е „маратонско ХС”, променливата геометрия и големите „запаси” от ход на окачването със сигурност позволяват повече свобода при спусканията.

Тази идея е още по-ясно изразена при модела Edison, отново в три разновидности с малко по-високо тегло (от 12,9 до 13,5кг). Ходът на вилката тук е от 70 до 150мм, а отзад разполагате със 140мм. Останалите характеристики, както и компонентите при различните нива на оборудване са сходни с тези на Golden Willow. Топ-моделът LTD 0 например е с движение Sram X-0 и спирачки Formula Oro K24. И за да добиете представа за измененията в геометрията, ще отбележа, че при настройка за изкачване челният ъгъл е 72 градуса, а при спускане можете да го намалите до 66 градуса!

SuperShuttle е още „по-спускачески” със своите 160мм ход отзад и 70-150мм отпред, което осигурява челен ъгъл от 65 до 71 градуса. Тук рамката видимо е предвидена за по-сериозни натоварвания, а горната тръба минава доста ниско, за да не се пречка при непредвидени слизания от седлото напред. Окачването е с люлеещо се рамо, за чиято конструкция стана дума по-нагоре. За съжаление конкретно тегло за трите разновидности не е посочено, но грубо то се движи някъде около 13,5 – 14кг.

Ето, че стигнахме и до „най-големия” модел на Bionicon – Ironwood. Той е за фрийрайд и това е ясно забележимо – масивна рамка, 200мм ход отпред и отзад, обърната двукоронна вилка с дебели тръби. Вилката определено е много интересна, тъй като ходът й може да се намали с цели 100мм! Освен това проходната ос за главината е с диаметър 35мм, за да осигури максимална коравина. На всичкото отгоре явно и работата й е на ниво, поне ако се съди по първоначалните отзиви в някои германски медии. Задният пневматичен амортисьор X-Fusion също е модифициран специално за Bionicon, предоставяйки възможност за регулиране на прогресивността. Баварците твърдят, че тегло под 17кг за целия байк е напълно постижимо. Ironwood е и единственият модел, който се предлага и като рамка.

Разбира се, има подробности, които са останали извън фокуса на статията, затова хвърлете един поглед на сайта на Bionicon: www.bionicon.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>