Manitou 2007

Може би мнозина ще намерят тази статия за закъсняла. Може би ще са прави. А може би и Manitou тази година поизостанаха в предлагането на иновации спрямо своите конкуренти…

Не ме разбирайте погрешно, не съм привърженик на „новостите” на всяка цена, изцяло с маркетингова цел, затова веднага ще напомня, че именно Manitou бяха първият от големите производители на вилки и амортисьори, който прегърна идеята за платформено смекчаване на окачването и я реализира чрез системата SPV, базирана на закупената от Progressive технология. Впоследствие SPV бе използвана като база за доразвитие на амортизацията на продуктите от различните серии съобразно с предназначението им, така че в момента моделите R-Seven например използват SPV Snap Valve, докато по-дългоходовите вилки от висок клас са снабдени със смекчаване SPV Evolve или Intrinsic. И все пак, промените при Manitou за 2007г. не са толкова много, може би затова и отзвукът, който предизвикаха, не бе толкова „силен”. Накратко, най-съществената новост е увеличаването на хода при моделите Nixon и Minute, следващо общата тенденция в този пазарен сегмент (на дългоходовите еднокоронни вилки), както и официалното представяне на нов дългоходов заден амортисьор с пневматична пружина. И за да не премине цялата статия в обобщения, ето набързо основните характеристики на обновените модели на Manitou:

Minute
В тази серия ходът нараства до 140мм, но това не е всичко. Проходната 20мм ос вече е снабдена с лостчета за бърз демонтаж, така че да не се налага използването на инструменти. Различните варианти са с тегло от 1,6 до 2,05кг, а разнообразието от настройки при отделните модели е характерно Manitou. Основната система за амортизация е SPV Evolve, като при топ-модела Platinum разполагате с безстепенна промяна на хода IT, реглаж на връщането, платформата и прогресивността, както и на налягането във въздушната пружина. Това обаче не е най-леката вилка в серията – теглото й е 1,82кг. Първенец в това отношение е Minute Super SPV с ход 120 или 140мм (не е регулируем, така че мисленето трябва да е преди покупката!). Най-тежка, но и най-евтина е Minute Comp TPC, която е и с друга система за смекчаване, както се вижда от името й. При нея ходът е 100, 120 или 140мм.

Nixon
За да не остане на едно ниво с Minute по отношение на хода, серията Nixon също е „повдигната“ – до 160мм (макар че два от моделите се предлагат и във варианти със 145мм, а третият има две разновидности с регулируем ход). Теглото обаче не се е повишило чувствително и си остава в рамките на 2 – 2.3кг. При Nixon 20мм проходна ос е само с болтове, т.е. за демонтажа й са необходими шестограни. Различията с Minute продължават и по отношение на амортизацията, която тук е осигурена от системата Intrinsic. Припомням, че в сравнение с SPV, Intrinsic има много по-отслабена платформа (даже някои напълно отписват тази й функция), за да се осигури пълна отзивчивост към дребните неравности. Затова пък има по-добре изразена прогресивност за поемане на силни удари, без да се „продънва” вилката. Топ-моделът Nixon Platinum е с безстепенна промяна на хода IT.

Intrinsic е и смекчаването на моделите Travis, които са за спускане и фрийрайд с ход 180мм или 203мм, с една или две корони и стержен 1.5. При тях на пръв поглед няма нищо ново, но тук е мястото да кажа, че към Intrinsic е добавено независимо плаващо бутало (IFP) и е оптимизирана компресията, така че да осигури още по-добра работа при различна скорост на сгъване.

Остана най-интересната част, а именно задните амортисьори, при които има два нови модела с пневматична пружина, носещи името Evolver. Някои от вас веднага ще се досетят за прототипите с такова име, които бяха представени още преди няколко години по велоизложенията. Не знам какво накара Manitou да се забавят толкова, но ето, че новите продукти, предназначени специално за дългоходови ендуро и DH/FR байкове, вече са на пазара. И двата модела са с тегло 400 грама и се предлагат с дължини до 240х76мм. Evolver ISX-6 e с амортизация Intrinsic и има общо 6 настройки – налягане на въздушните камери (за пружината и за смекчаването), връщане, прогресивност (срещу „продънване”) и компресия при висока и ниска скорост на сгъване. ISX-4 пък е със смекчаване SPV и 4 настройки – налягане, прогресивност, връщане и платформа. Остава да видим дали Evolver ще успее да се пребори със сериозната конкуренция в този сегмент, който се очертава като все по-перспективен в следващите години.

В интернет попаднах на информация за още поне три моделни линии на Manitou, заместващи досегашните Black, Splice и другите вилки от по-нисък клас. Имената на новите модели са Relic, Slate и Sliver, но за съжаление те не присъстват в сайта на компанията за 2007г., така че засега ще се въздържа от коментар за тях.

Коментари във форума

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>