Нови и интересни продукти: Ritchey 2007

Карбонът вече е навсякъде около нас, особено когато целта на производителя е да оптимизира теглото, да запази здравината и, защо не, да погъделичка потребителите с лъскав и високотехнологичен външен вид. Затова вестите за поредния нов продукт от карбонови влакна на поредния производител вече трудно ще създадат сензация. И все пак, под повърхността подходът е различен, така че понякога си струва да се вгледаме по-внимателно.

Така е в случая с новата лапа на Ritchey Logic, носеща дългото име WCS Carbon 4Axis. Нека го разчленим… WCS (World Championship Series) показва класа, в който попада продукта, а именно състезателен. С други думи теглото е основен приоритет, но и здравината не е за подценяване, особено в такава важна област като управлението на велосипеда. Затова Ritchey са използвали карбона като външен слой, опънат върху носеща рамка от алуминий 2014. Производителят твърди, че по този начин лапата с тегло 130 грама по някои якостни характеристики превъзхожда до три пъти аналогичен продукт, направен единствено от алуминиева сплав. Означението 4Axis показва по-особената скоба за кормилото с 4 болта, за която от Ritchey твърдят, че разпределя натоварванията по-добре и затова крие по-малък риск за карбоновите компоненти. Пак с тази цел ръбовете на скобата са скосени. За ниското тегло пък допринасят и титановите болтове.

В каталога на Ritchey за 2007г. безспорно има и други интересни продукти, изработени от карбон, например чашките WCS Carbon Press Fit, но тях ще ви оставя да разгледате сами. Трудно ми е обаче да пропусна твърдата вилка WCS Carbon Mountain, която безспорно е доста екзотичен продукт, който едва ли някога би могъл да намери широк пазар (цел, която вероятно някой не си е поставял, когато е замислял този компонент). С теглото си от 470 грама обаче вилката може да олекоти един ХС байк с поне 700 грама (спрямо вариант с амортисьорна вилка). А за определена група хора това никак не е маловажно. Самата изработка също е интересна – конструкцията е монолитна и монокова, като всички елементи, включително стерженът и ушите за дисков спирачка, са изработени от въглеродни нишки. Единствено сваляемите рогца за V-спирачки са метални. От гл.т. на геометрията (като височина) вилката съответства на 80мм ход отпред.

За контакти:
www.ritcheylogic.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>