Syntace VRO

Преди време, когато ви представих няколко нови продукта от Easton за 2007г., сред тях бе и една регулируема лапа. Тя обаче съвсем не е единственият качествен продукт от този тип. Би било пропуск да не ви запозная и с компонентите VRO на германската марка Syntace, които са на пазара от доста време, през което са получили и много положителни отзиви. Ето за какво става дума…

Системата VRO включва два компонента – кормило и лапа, която е с по-особена конструкция, позволяваща големия диапазон на реглаж. Както виждате и от снимките, предната част на лапата няма нищо общо с класическия дизайн, тъй като кормилото се закрепва за нея чрез две скоби, а не директно. Тези две скоби осигуряват реглажа на „дължината” на лапата, която може да се променя в рамките на 50мм (а самите скоби могат да променят положението си в рамките на 45 градуса). Нещо повече – тъй като разстоянието между скобите, респективно болтовете, с които се стяга кормилото, е по-голямо отколкото при стандартните лапи, Syntace твърдят, че коравината и здравината на системата са равностойни или по-добри, отколкото на „класическите” продукти, дори и когато става дума за спускане и фрийрайд. Монтирането на компонентите е пределно улеснено и става с помощта на шестогран 5мм.

Възможностите за настройка не се изчерпват само с подвижността на двете стягащи скоби за кормилото. Самата лапа, която е с наклон 6 градуса, може да бъде монтирана наобратно, т.е. да се получи отрицателен наклон. Като се добавят и няколко дистанционни втулки, общият капацитет за настройване по вертикал достига 32мм. На всичкото отгоре не е нужно да сваляте ръкохватките, командите и лостчетата от кормилото, защото всички последващи настройки са достъпни само с отхлабване на болтовете. Има и друго – захватът на лапата към кормилната тръба е проектиран така, че да изисква едва 28мм от стержена, стърчащи над горната чашка. Разстояние, което е наистина минимално, но Syntace са направили съответните тестове, за да гарантират, че то е достатъчно за техния продукт.

Компонентите с означение VRO не са никак малко, така че потребителите имат възможност да избират между различни широчини, височини и материали при кормилата. Лапите също се предлагат в три размера (не забравяйте, всеки от тях има 50мм променлива дължина). Има и лапа за кормилна тръба 1.5 (вдясно), която е само в един размер – 50-100мм. В серията VRO се намират дори и компоненти за шосейно колоездене.

Ако се чудите дали „усложненията” при VRO не водят до свръхтегло, вземете калкулатор и разгледайте характеристиките на отделните компоненти. Дори и най-тежката комбинация не надвишана 500 грама (с лапата 1.5), а най-леката достига 338 грама (карбоново кормило и титанови болтове) – доста приятно тегло за компоненти, които покриват тестове за DH употреба и са подкрепени с 10-годишна гаранция срещу дефекти в материалите и изработката.

Между другото, останалите продукти на Syntace също заслужават да им хвърлите по едно око.

За повече подробности:
www.syntace.com/ (на англ.)
www.syntace.de/ (на немски)

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>