Jamis Dakar с преработено окачване

2007г. бележи третото поколение многоставно окачване на Jamis. Макар че в него няма нищо сензационно и невиждано, компанията твърди, че разположението на ставите и изработката на отделните му елементи са внимателно изпълнени, така че да го направят (в комбинация с платформения заден амортисьор) отзивчиво, ефективно и стабилно. Наистина, познати заклинания, срещани в каталога на всеки производител, но за разлика от други, Jamis имат няколко първи места в сравнителни тестове, публикувани в някои американски издания. Така че дори да не са върха на сладоледа, велосипедите на компанията са пример за добро съотношение цена/качество. Името на новото окачване е MP3, което ще рече „Multi Pivot трето поколение”. Както виждате, то е четириставно, без Horst link и в зависимост от приложението осигурява 133мм (Dakar XAM) или 100мм ход (Dakar XCR), като линията на движение на задната ос е почти вертикална. Именно това са и двете „хитови” линии с МР3.

Dakar XAM, както показва и името, включва all mountain велосипеди, които на мен лично са ми доста симпатични с изчистения си дизайн и хидроформирани тръби. Задният амортисьор е FOX DHX Air, а за неравностите отпред се грижи вилка Fox 32 TALAS RLC. Като се добавят към това движението (основно Snimano XT, но със заден дерайльор XTR), спирачките Hayes El Camino и кормилната уредба Easton, става ясно, че цената от 2775$ е доста добра.

Dakar XCR, както споменах, е със 100мм ход отзад и типична ХС геометрия. Профилът му е по-фин и „крехък”, но това е нормално за рамка, тежаща около 2.5кг. Компонентите при топмодела са на подобаващо ниво – вилка и заден амортисьор Fox ( 32F 100RL и RP3), пълен комплект Shimano XTR и колела Mavic CrossMax SLR UST. Всичко това за „скромните” 4500$.

За повече подробности:
www.jamisbikes.com

Коментари във форума

 

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>