Дилърски семинар на Веломания 2007

По-наблюдателните веднага ще забележат, че това е вторият такъв семинар, организиран от вносителя на Shimano за България през 2006г. Така е поради решението на Веломания да изтегли представянето на новите продукти за сезон 2007 пред своите дилъри по-рано във времето, още преди настъпването на новата година, и подобна логика е съвсем закономерна като се има предвид, че в световен мащаб големите производители обикновено представят новостите си още през пролетта и лятото, в най-лошия случай през есента. Така че изтеглянето на семинара вероятно е добре дошло за дилърите, тъй като не само ги запознава по-рано с акцентите, поставени от Веломания, но вероятно им дава и повече време да помислят какво и колко да поръчат за магазините си. Разбира се, подобни търговски въпроси едва ли ви засягат пряко, нито пък мен, затова ще ви разкажа накратко за представените продукти и за някои други моменти.

Разбира се, най-голяма част от времето бе отредено на марката Shimano. Продуктите на японския производител бяха наредени директно в залата, така че гостите да могат да ги разглеждат по време на почивките. Редовните ни читатели сигурно ще си спомнят статиите за най-новото от компанията за 2007г., а на снимките по-долу можете да видите и първите от тях, „стъпили на родна почва”.

Заглежданията по компонентите от серията XTR’07 бяха неизбежни и без никаква „свенливост“. Почти всеки посетител на семинара пожела да докосне и опипа скъпите части, които тази година спечелиха поне две престижни награди за дизайн.

Ще ви припомня, че най-високият клас компоненти на Shimano бяха изцяло обновени за 2007г., предлагайки доста смел външен вид с характерния Х, който не само е обща черта в дизайна на групата, но според инженерите на компанията има и чисто практически ползи, изразяващи се в подобрени якостни характеристики. Акцентите в XTR’07 накратко: завръщане с палцови команди с двупосочно освобождаващо лостче и top-normal дерайльори, задна касета с 4 титанови венеца, допълнителна предна главина за 20мм проходна ос, нови дискови спирачки с ротори от 140мм (само заден) до 203мм, курбели Hollowtech ІІ, чиито среден венец е от титан и карбон. За повече подробности вижте новините в сайта от пролетта или специалния сайт: http://newxtr.shimano.com/

Разбира се, макар и най-бляскава, XTR’07 не е единствената нова серия компоненти. Такава е и групата Alfine, но за нея не съм писал подробно, тъй като не е предназначена за планинско колоездене, а за градски и туристически велосипеди. Което пък със сигурност я прави интересна за други хора, които вероятно ще оценят главината с 8 вътрешни скорости и изчистения дизайн. А пък някои от „нашия лагер“ може би ще бъдат заинтересовани от сингулатора за верига, който сигурно може да влезе в употреба и при маунтин байкове с един венец отзад. На долната снимка се вижда и групата за BMX велосипеди DXR, която е взаимствала туй-онуй от Saint и също може да изкуши някои пригежатели на 26″ велосипеди.

Бяха представени и две нови механични дискови спирачки – BR-M415 и BR-M545. В ценово отношение първата се нарежда по-ниско от BR-M465 и има реглаж само на едната накладка, а втората над BR-M495. Номерът на BR-M545 указва и принадлежността й към класа на групата Deore. Тялото на спирачката е монолитно, а накладките са метални и се регулират с шестогран. Като си говорим за по-достъпни в ценово отношение продукти, през 2007г. ще видим курбели и средни движения Octalink и в сериите Alivio и Acera.

Веломания обещаха и по-голям асортимент от очила и дрехи с марката Shimano. На снимката виждате моделът Nova, поставен в кутията, която ще е характерна за повечето очила на Shimano следващата година. Сред моделите има и такива, които са с диоптърни лещи. Най-високо поставеният продукт сред очилата е Technium. Това е името и на една от материите, използвани от Shimano при няколко от връхните им дрехи. Technium e разработена от 100% полиестер и има дишаща и водоустойчива мембрана (5000 или 10000мм воден стълб). Подобни са характеристиките и на материите Dryshield и Windflex, като втората е само ветроустойчива. В каталога на японците ще има дрехи както за ХС ездачите, така и за спускачи и фрийрайдъри, а също и ръкавици с половинки или цели пръсти.


Веломания се гордее с това, че от 2007г. е официален вносител на Marzocchi за България, а италианската компания пък се гордее с 10-годишнината на моделите Z.1. За да отбележат юбилея, Marzocchi предлагат модела Z.1 ETA в оранжева разцветка със сини надписи – окраска, която напомня силно за първия модел с това цифрово означение. За любителите на външния вид са и „карбоновите“ надписи по краката на някои модели.

Пред посетителите бяха изложени както цели вилки, така и „вътрешности“ от тях. Всъщност, имам чувството, че почти всички клапи и системи на смекчаване бяха сложени на масата, а в патроните имаше дори разрези, позволяващи по-детайлен поглед върху клапаните (не че това помогна много на прост ум като моя…). Сред гостите на семинара бе и Маркус Монхоф, механик на Marzocchi, отговарящ за поддръжката на продуктите им на международните състезания, който бе така добър да даде интервю за МТБ-БГ. Очаквайте го скоро!


Задните амортисьори Roco. За 2007г. вече има и модел с пневматична пружина.


Пазарът на каски, този най-важен елемент от защитната екипировка, догодина ще се обогати с някои от моделите на Bell и Giro, които са „под една шапка“, но това не пречи всяка от марките да си има свои собствени почитатели. Продуктите им определено не са непознати у нас, но досега вносът им като че ли бе спорадичен. На семинара „на живо“ бяха представени 5-6 каски, сред които моделите с подбрадник Bell Bellistic и Giro Remedy, както и „скейтърският“ модел Faction в стил Дейв Мира (един от най-най-известните ВМХ ездачи, ако не знаете). През 2007г. обаче освен тези няколко мостри ще видим още много модели: Delirium, Slant, Venture, Ukon FS от каталога на Bell; Hex, Flak, Skyla и Skyline от Giro, както и детски модели и от двете марки. Да се надяваме, че по-големият избор ще доведе и до повече хора с каски на главите!

Sigma Sport най-сетне го направиха! Един от новите им модели за 2007г., BC 2006 MHR, има функции, свързани с надморската видсочина. Не знам защо германската компания се забави толкова дълго с подобен модел, но пък чакането си струваше, защото освен висотомер 2006 MHR има и пулсомер, а височинните и велосипедни функции могат да се ползват при два различни велосипеда, като данните за всеки се пазят отделно. Компютърчето може да бъде използвано и за туризъм, а сред ценните му характеристики са менюто на седем езика, индикаторът за батерията, чипът за допълнително съхранение на информацията и др. Разбира се, моделът е безжичен.

Друг подобен продукт, съчетаващ велокомпютър и пулсомер, но без функции за надморската височина, е BC 1706 HR, който също бе представен на семинара.

И докато сме на вълна компютърни технологии, ще ви занимая и с един тренажор на Elite, който тази година предзвика голям интерес на велоизложенията в Германия, а по време на семинара действието му бе демонстрирано лично от Ивайло Габровски. Особеното при този продукт е, че се предлага със специален софтуер и свързан с него програматор, който командва съпротивлението, оказвано върху задното колело, така че да пресъздаде усещането за каране на реални етапи от известни шосейни състезания. На монитора ездачът вижда пътя, заснет с камера, като обектите преминават бързо или бавно в зависимост от скоростта на „движение“, а съпротивлението върху колелото се увеличава или намалява според наклона. При това не става дума за компютърна графика, а за кадри от камера. Ако подобен реализъм не ви е достатъчен, можете да си закупите и дискове с етапи, в които виждате не само пътя, но и състезателите от Тур дьо Франс например. Само не си мислете, че е лесно да ги настигнете!



Някои от дилърите получиха и награди за успешните си продажби през изминалия сезон.

Разбира се, имаше и няколко велосипеда Drag и Dragomir. За моделите на тези марки през 2007г. ще има отделна статия, така че тук няма да научите подробности, но пък можете да видите някои от тях. Например карбоновият твърдак Black Pearl…


Бе показан и един проект за нова рамка, който вероятно ще събуди доста очаквания и интерес…


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>