Gravity от FSA

Тези от вас, които са чели статията за продуктите на FSA през 2006г. може би ще си спомнят, че още тогава загатнах за някои новости. Те вече са факт в лицето на нова група компоненти, носеща името Gravity. Тя е насочена към любителите на спускането и фрийрайда и се ползва с голяма доза самостоятелност сред останалите продукти на FSA, доколкото има свое име и лого и на моменти дори е трудно да се разбере дали е само моделна линия, защото прилича повече на отделна марка.

Серията Gravity включва шест модела курбели, повечето от които са с два венеца и предпазна плоча. Сред тях има такива, които са само за ISIS, но по-скъпите модели използват външни лагери, по-специално средно движение Mega Exo Quad, за което вече съм писал в миналогодишната статия. Освен топ-моделите Gravity и Gravity Light, интересен е и Gravity 4130. Както показва името му, основният материал при него е хром-молибденова стомана, но по-важна е конструкцията му, която следва тази на някои продукти за ВМХ. Това включва и по-особено средно движение с ос на шлици. Напоследък подобен тип курбели стават все по-популярни сред хората, чието каране прави от тези компоненти консуматив, тъй като според ширещото се мнение те надминават по здравина и издръжливост дори и най-добрите „класически” МТБ продукти. Разбира се, теглото на подобна система не е особено конкурентно, но то не е и приоритет за тези, които биха си купили такова „джелезо”.

Следват лапите, които май се различават от аналозите си в МТБ секцията само по цвета и наличието на повече размери за някои от моделите. Става дума за три продукта, като най-масивен е моделът Gravity (с три болта при захвата към стержена), а най-лек е Gravity Light (195 грама). Общото и за трите е наличието на варианти както за кормилна тръба 1 1/8, така и за 1.5.

Щом има лапи, логично е да има и кормила. Четири броя. Три алуминиеви (AL 2014) и едно карбоново. Всичките са с издигане 40мм, диаметър при лапата 25,4 или 31,8мм, а ширината е 680 или 710мм.

Най-многобройните продукти в групата Gravity обаче са чашките – цели осем модела, повечето от които добре познати – Pig DH, Big Fat Pig, Orbit Extreme Pro и т.н. Половината от моделите са предназначени за стандарта 1.5.


Що се отнася до останалите продукти, на които „ясно си пише” FSA, ето кои са по-важните новости за сезон 2007:

Курбелите Afterburner MegaExo и V-Drive MegaExo са получили нови разцветки. В каталога е добавен и още един модел с външни лагери – Moto MegaExo – който ще е по-евтин. При него курбелите са от алуминий 6061 Т6, а теглото за целия комплект (включващ средно движение) е 1055 грама. Има и нов модел курбели за стандарта JIS (квадрат), чието име е DynaDrive.

Интересна е и новата касета (средно движение) PowerDrive, която е едно от решенията, които FSA предлагат в по-ниския ценови клас, твърдейки, че е по-добро от „квадрата” заради шлиците, които наподобяват в известна степен ISIS.

Накрая ще отбележа и разработките на FSA в областта на керамичните лагери, за които те твърдят, че са по-здрави, по-износоустойчиви, с по-ниско съпротивление, по-тихи и неподатливи на корозия. Процесът на производство на тези лагери трае 70 дни. Струва си да ги погледнете, макар че за момента програмата е насочена към шосейните компоненти.

Продуктите на FSA можете да видите в интернет на адрес: www.fullspeedahead.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>