La Ruta De Los Conquistadores 2006

Наскоро, от 3 до 5 ноември, се проведе тазгодишното издание (и 14-то подред) на едно от най-тежките ендуро ХС състезания в света – La Ruta De Los Conquistadores в Коста Рика. Маршрутът на надпреварата следва пътя на армията на Хуан де Кабалон, испански конкистадор, който преди няколко века предприел експедиция от брега на Тихия океан до Карибско море, преминавайки през девет от 12-те микроклимата на Коста Рика. Всъщност, ако трябва да бъдем точни, състезанието следва стъпките на още един конкистадор, Перафан де Ривера, който е изследвал вътрешните части на страната. Приключението тогава е отнело на испанските завоеватели години, а днес любители на маратонските ХС състезания от цял свят се състезават в рамките на три дни по тези места. Три много тежки дни!

Причината не е само в многобройните километри на всеки етап. Тази година най-дългият бе 120км, което не е необичайно в такъв тип състезания. Не е и в надморската височина и денивелацията, макар че те в никой случай не са за подценяване. Най-високата точка, до която се изкачват участниците, е вулканът Иразу – 3432м. Големият проблем обаче идва, когато посочените дотук характеристики се комбинират с няколко микроклимата, сред които такива с чисто тропически проявления и съпътстващите ги джунгли. Маршрутът на La Ruta определено не е разходка в парка!

Правилата на надпреварата са сходни с тези на други подобни прояви, само че тук участието е индивидуално, а не отборно. Има и една важна особеност – 50% от местата са запазени за жители на Коста Рика. Броят на участниците е ограничен до 600, като те могат да се запишат в пет различни категории – отворена мъже, отворена жени, 30-39г., 40-49г. и над 50г. Те се борят за награден фонд от 10000$, но не си мислете, че човек може да забогатее от участието си в La Ruta. Например в категорията мъже, където наградите са най-големи, класиралият се на първо място получава 2000$ и велосипед, вторият печели 1300$, вилка и предметни награди, а третият 1000$, вилка и предметни награди. Четвъртият и петият получават само предметни награди. Затова пък всички плащат такса за участие поне 999$.

Разбира се, едва ли има човек, който участва в проява като тази с цел „финансова изгода”. Това надали изобщо е възможно предвид разходите за самото састъзенаие, а и за сериозната подготовка преди него. За сметка на това духовната и физическа полза е достатъчно голяма, за да привлича стотици участници всяка година и организаторите се съобразяват с този приключенски дух. Затова, дори ако някой не успее да завърши в рамките на времевите контроли (нещо нормално), той отпада от класирането, но може да продължи да кара по трасето и да ползва поддръжката, осигурена му срещу таксата за участие.

Още в началото на 14-тото издание на La Ruta бе ясно, че то ще е едно от най-тежките и оспорвани. На старта при мъжете застанаха миналогодишният победител Томас Фришнехт (Швейцария), Джеремая Бишоп, Адам Крейг и Дейвид „Тинкър” Хуарес от САЩ, колумбиецът Леонардо Паез (един от най-успешните планински веломаратонци напоследък) и цяла група костариканци, които може и да не са широко известни по света, но на своя територия са същинска заплаха дори за най-елитните състезатели. Преценете сами – досега състезанието само веднъж е печелено от чужденец в категория мъже – през 2005г. от Фришнехт. През 2006г. това стана за втори път, само че този път най-високо на почетната стълбица се изкачи Леонардо Паез. Той финишира с най-добро време на първите два етапа и с четвърто време на третия, но преднината му бе достатъчна за златния медал. Най-близо до второто място през първите два дни бе Джеремая Бишоп, но злощастно падане в края на втория етап му донесе счупени нос и челюст и го извади от надпреварата. Така второто място се освободи за Андрей Амадор (Коста Рика), следван от сънародника си Фредерико Рамирес. При жените трикратната победителка Луис Кобин (САЩ) не успя да защити титлата си и завърши на второ място след канадката Марг Федина. Третото място бе спечелено от друга американка – Хилари Харисън.

За 2007г., по случай петнадесетата годишнина на състезанието, организаторите обещават да има и четвърти етап! За някои подготовката започва още отсега…

За съжаление не успях да осигуря снимки за статията, но можете да разгледате галериите в сайта на надпреварата: http://larutadelosconquistadores.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>