СК 2007 на Канарските острови, ХСМ#1

Поредицата от състезания за Световната купа през 2007г. бе открита на 17-18 март не къде да е, а на о-в Гран Канария, част от Канарските острови, в момента испанско владение, намиращи се по-близо до Африка, отколкото до Европа. Доста екзотично местенце, но вероятно подходящо за каране през месец март. Състезанието беше в дисциплината маратон.

Трасето за мъжете бе с дължина 91км и повечето участници, включително победителят, го определиха като трудно и предизвикателно – и при изкачванията, и при спусканията. За жените дължината бе малко „по-поносима” – 77км.

Победител при мъжете стана колумбиецът Леонардо Паез, който не за пръв път стъпва на подиума в тази дисциплина. Втори завърши французинът Томас Диеч – той почти до края следваше доста плътно водача, а трети остана австриецът Албан Лаката. Редно е да отбележим и четвъртото място на италианеца Марцио Дехо, който в някои моменти излизаше начело, но четири спуквания на гума го отпратиха извън челната тройка.

Отразяващите събитието журналисти отбелязаха и участието на шосейния състезател Жилберто Симони, който се класира на шесто място. По-рано тази година стана ясно, че той ще кара и в няколко МТБ състезания и може би ще направи опит за участие на олимпийските игри в Пекин през 2008г.

Що се отнася до старта на жените, и там фаворитката Пиа Зундщед (Финландия) спечели първа победа за сезона, следвана от германката Ивоне Крафт и французойката Хелен Маркури.

Следващото състезание ще бъде в дисциплината крос-кънтри (ХСО) в Хуфализе, Белгия, на 21-22 април.