Миш-маш #8

Може би сте чували, че производството на велосипедите, които караме, е доста вредно за околната среда. Логично е, все пак огромна част от рамките и компонентите са от цветни метали, гуми, полимери… и това го давам само като пример за един от най-очевидните аспекти. Получава се малък парадокс – карането на колело е (почти) безвредно за околната среда, но производството му не е.

Проф. Карл Улрих от Университета на Пенсилвания (САЩ) обаче е успял да достигне до още по-интересни и парадоксални изводи. Той започва с това, че по отношение на енергийната ефективност един велосипедист е от 6 до 9 пъти по-икономичен от който и да е автомобилист, возещ само себе си в колата си. Тук обаче идва изненадващият момент: Улрих е изчислил, че карането на велосипед удължава живота на човек средно с около 10 дни за всяка година редовно колоездене. Дотук чудесно! Само че, от гледна точка на енергийната ефективност на планетата, един човек, който живее по-дълго, „харчи” повече и в крайна сметка излиза, че карането на велосипед не спестява нищо от ресурсите на природата. Разбира се, в модерното общество се приема (поне официално е така), че животът, здравето и дълголетието на човека са по-важното благо, както отбелязва и самият проф.Улрих, коментирайки изводите от изследването си.


Трудни времена

Все повече курорти в САЩ, предлагащи специални програми и условия за планинско колоездене през лятото, се ориентират към преустановяване на тази си дейност. Причината е в рязко спадащия брой на посетителите през последните години. В някои случаи посещенията на планинските колоездачи са намалели в пъти! По време на бума на планинското колоездене в Щатите през втората половина на 90-те години много от зимните курорти направиха инвестиции с цел да привлекат любителите на маунтин байка на „своя територия” – трасета, приспособления за прикачване на велосипедите към лифтовете и т.н. В последните години обаче отливът на такива курортисти е сериозен и първите случаи на „затворени врати” вече са налице. Още по-обезпокоително е това, че тенденцията не засяга само курортите – според някои анализи броят на практикуващите планинско колоездене в САЩ е намалял с цели 17 милиона души от 2001г. насам.


Нов процес за производство на титанови изделия

DuPont и Honeywell Electronic Materials обявиха, че са открили нов процес за изработка на изделия от титанови сплави, който ще направи производството им значително по-лесно и евтино. В основата му стои изходният продукт, създаден от двете компании – титанова сплав в прахообразен вид. Този материал може да бъде пресован в желаната форма, а според твърденията на двете компании крайният продукт практически ще има същите параметри за здравина и тегло, както и ако е произведен по традиционната технология. Проблемът при последната е, че изделията се изработват от цели блокове титанова сплав, при което остават големи количества скрап – понякога реално се използват едва 15-20% от метала. При новия процес ефективността нараства до 90%, което безспорно води до намаляване цената на крайния продукт. Освен това създателите на новата технология твърдят, че тя е и по-проста, т.е. изисква по-малко действия по обработка, за да се стигне до готовото изделие. Ако всичко това е вярно, титанът може би ще намира все по-широко приложение в индустрията, включително и във велосипедната, където и сега се разчита на него за някои висококачествени приложения.


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>